Jump to content

[12 februarie] 1809 - naşterea lui Abraham Lincoln


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru abraham lincoln

 

 

 

 

Preşedintele celei mai mari crize morale şi constituţionale din istoria SUA, Abraham Lincoln, s-a născut la 12 februarie 1809 în familia lui Thomas Lincoln, la o fermă din statul Kentucky. Era o familie foarte religioasă, aparţinând cultului baptist, care, printre altele, interzicea consumul de alcool şi sclavia. Dar Abraham Lincoln a fost mai degrabă un sceptic, deşi frecventa cu familia biserica. Era un bun cunoscator al Bibliei şi de mic a avut pasiunea lecturii.

 

După mai multe legături sentimentale, Lincoln se căsătoreşte cu Mary Todd în 1842. Cuplul a avut patru copii. Profesional, el a fost admis în baroul avocaţilor şi a intrat în politică, în Partidul Whig (republicani conservatori). A fost ales pentru Congress (Parlamentul SUA) în 1846, fiind un militant pentru reformarea sistemului bancar, a sistemului de taxe şi pentru extinderea căilor ferate. S-a opus războiului dintre Mexic şi SUA şi de aceea s-a retras temporar din politică. A revenit în 1854 şi a clădit un nou Partid Republican. A început să susţină o serie de dezbateri pe tema abolirii sclaviei din 1858.

 

A câştigat alegerile prezidenţiale din 1860 şi, la 4 martie 1861, şi-a început primul mandat de preşedinte al SUA (al 16-lea). Din cauza vederilor sale antisclavie, şapte state din sudul SUA au format o Confederaţie, dar Lincoln nu admitea secesiunea. A izbucnit Războiul Civil din SUA, care a durat oficial între 12 aprilie 1861 şi 9 mai 1865. Victoria a fost a Unioniştilor („Nordiştilor”), însă preşedintele Lincoln a fost asasinat la cinci zile după ce generalul Robert Lee, comandantul confederaţilor, s-a predat. Dar sclavia fusese abolită prin al 13-lea Amendament al SUA, conform căruia „sclavia şi munca forţată” au fost considerate infracţiuni. Senatul SUA a ratificat acest amendament la 31 ianuarie 1865.

 

La 14 aprilie 1865, în ziua de Vinerea Mare, Abraham Lincoln viziona la Teatrul Ford din Washington piesa „Vărul nostru american” de Tom Taylor. John Booth, actor cunoscut şi adept al sclaviei, l-a împuşcat în cap, strigând „Sudul s-a razbunat!” Preşedintele Lincoln a fost declarat mort la 15 aprilie 1865, pe când avea 56 de ani. Succesorul său a fost Andrew Jackson, vicepreşedintele lui Lincoln.

 

 

SURSĂ: Revista Magazin.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.