Jump to content

[12 februarie] 1877 - naşterea lui Louis Renault


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru louis renault

 

 

 

 

 

 

Născut pe 12 februarie 1877 în Paris, Renault a construit prima maşină, Renault Type, în 1898. Inspirat dupa quadraciclul DeDion, Type A avea un motor de 270cc, 1.75CP şi putea transporta două persoane cu o viteză de 48 km/h. La sfârşitul anului, Louis şi fraţii săi au format Societe Renault Frères, un club de curse auto, care a obţinut prima victorie majoră atunci când un automobil cu motor Renault a câştigat cursa Paris-Viena în anul 1902.


După ce unul din fraţii Renault, Marcel, a murit în cursa Paris-Madrid din anul 1903, împreună cu alţi nouă piloţi, Renault a părăsit cursele auto, concentrându-se pe producerea în masă a automobilelor.


în timpul Primului Război Mondial, Renault a lucrat în slujba ţării, producând "Taxis de la Marne", un vehicul pentru transportul trupelor, iar în 1918 a produs tancul Renault.


Între cele două războaie mondiale, Renault a continuat să fabrice automobile de succes, modele care au devenit faimoase pentru robusteţea şi fiabilitatea lor. 
În timul celui de-al Doilea Razboi Mondial, industriaşul care îşi servise ţara aşa de bine în Primul Război Mondial, în mod misterios, a oferit fabrica sa de tancuri şi serviciile proprii naţional-socialiştilor, crezând, probabil, că victoria aliaţilor era lipsită de speranţă.


După eliberarea Franţei în 1944, Louis Renault a fost arestat, fiind acuzat de colaborare cu naţional-socialiştii, iar compania Renault a fost naţionalizată, având la conducere pe Pierre Lefaucheux.


La vârsta de 67 de ani, Louis Renault a murit la scurt timp după arestare, după ce, probabil, suferise multe torturi în timpul arestului.

 

 

SURSĂ: istoricauto.ro.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.