Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[12 februarie] 1809 - naşterea lui Charles Darwin


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Charles Darwin: Neliti Face of Science 002 - Breakthrough

 

Charles Darwin, cel denumit acum ”părintele evoluției”, s-a născut pe 12 februarie, în urmă cu 209 ani.

 

Peste două secole au trecut de la nașterea unuia dintre cei mai mari oameni de știință din istorie. Charles Darwin este cunoscut astăzi drept cel care a fondat teoria referitoare la evoluția speciilor. Aceasta a fost cât se poate de bine argumentată în cartea ”Originea speciilor”, publicată în anul 1859, iar Darwin a fost recunoscut drept una dintre personalitățile marcante ale societății britanice din cea de-a doua jumătate a secolului XIX. Teoria sa și lucrările sale științifice, însă, distrag atenția de la o viață plină de lucruri care mai de care mai interesante. Cele de mai jos sunt câteva dintre cele mai puțin cunoscute.

 

Charles Robert Darwin și Abraham Lincolm, viitorul președinte la Statelor Unite ale Americii, s-au născut în aceeași zi, dar în cadre extrem de diferite. Nașterea celui care avea să conducă Statele Unite în timpul Războiului Civil s-a produs într-o cabană de lemn cu o singură cameră din Kentucky, în timp ce Darwin s-a născut pe domeniul doctorului Robert Darwin și al soției lui, Susannah Darwin, în Shrewsbury, la marginea râului Severn. În ciuda contextelor sociale extrem de diferite, ambii au demonstrat încă din primii ani de viață pasiune pentru știință și sete de cunoaștere remarcabile.

 

Părinții lui Darwin făceau parte din Biserica Unitariană, iar la început, aceștia doreau ca micul Charles să urmeze modelul tatălui său. Astfel, Darwin a fost trimis la vârsta de 16 ani la Edinburgh pentru a studia medicina. De-a lungul anilor, însă, a devenit din ce în ce mai clar că domeniul nu îl pasiona, iar în 1828 a ajuns la Cambridge.

 

La Cambridge, Darwin a ajuns să studieze teologia. ”În acea perioadă, nu mă îndoiam de adevărul strict și literal din Biblie”, a declarat Darwin. În luna august a anului 1831, înainte de a deveni preot, lui Darwin i-a fost oferită ocazia de a face parte din echipajul de pe HMS Beagle, care urma să plece într-o călătorie spre coasta Americii de Sud pentru doi ani de zile. Pregătirile, însă, au durat mult mai mult decât s-ar fi așteptat membrii echipajului, iar Beagle nu a reușit să părăsească Plymouth Sound decât în luna decembrie.

 

Călătoriile se pare că au avut și efecte mai puțin plăcute asupra lui Darwin. După ce s-a întors din voiajul său, a început să se simtă din ce în ce mai obosit, iar durerile de cap au început să-și facă apariția mai des. De asemenea, cercetătorul a fost afectat de eczeme, grețuri și palpitații, pe care le-a resimțit până la finalul vieții. Conform anumitor studii, Darwin ar fi contactat un parazit responsabil de boala Chagas, în America de Sud.

 

Trebuie să înțelegem că, pentru acea perioadă, studiile desfășurate de Darwin pe parcursul celor 5 ani de zile în care a călătorit pe HMS Beagle erau revoluționare. Din această cauză, el nu s-a grăbit să lanseze teoria evoluției și a selecției naturale. Ceea ce l-a determinat în sfârșit să-și publice studiile a fost progresul înregistrat de Alfred Russel Wallace și teama că acesta din urmă ar putea să atragă toată atenția asupra propriului manuscris. În condițiile în care avea deja zeci de pagini redactate, Darwin a publicat ”Originea speciilor” în anul 1859.

 

Charles Darwin s-a căsătorit cu verișoara lui, însă înainte de a face acest pas important, a alcătuit o listă cu puncte pro și contra. Pe lista de puncte pro apăreau următoarele: ”copiii, partener permanent (și un prieten la bătrânețe)…mai bun decât un câine oricum și cineva care poate avea grijă de casă”. Pe lista punctelor contra, Darwin a trecut ”libertatea de a pleca oriunde dorește, conversațiile cu oameni inteligenți la club și pierderea timpului”. Pe parcursul anilor următori, trei dintre cei zece copii ai lui Darwin au murit de mici, iar cercetătorul a suspectat întotdeauna că una dintre cauze ar fi fost căsătoria cu un membru al familiei.

 

 

SURSĂ: playtech.ro.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.