Jump to content

Despre optimism si pesimism.


Andrada
 Share

Recommended Posts

optimistic-or-pessimistic.jpg.15df9e0211f9b7ef9e5b8136ca365b44.jpg

  Ei bine, dupa studiile lui Martin Seligman, profesor de psihologie la Universitatea din Pennsylvania, s-a descoperit ca atat optimistii, cat si pesimistii au modalitati destul de diferite de abordare a lucrurilor.

 

  Optimistul, de fiecare data, are tendinta de  a considera ca orice nenorocire este temporara, iar bucuria, ca orice altceva, durabila. Acea persoana isi spune ca esecul priveste decat domeniul precis din care / in care a survenit, in timp ce o reusita personala poate fi extrapolata pe alte situatii.

  Pesimistul, pe de alta parte, reactioneaza exact invers unei persoane optimiste. Pentru a intelege mai bine, sa luam exemplul urmator: Dupa ce a compus o poezie de calitate, poetul amator pesimist va spune ca a muncit cat a putut de bine la acea poezie; optimistul, va spune ca este talentat si ca-si dezvolta latura creativa. O persoana optimista, dupa ce greseste in timpul unui discurs important, va considera ca se va face de ras in fata prietenului sau; pesimistul va gandi ca se va face de ras in fata tuturor celor din sala.

 

 Oare o persoana optimista are lucruri in comun cu cea pesimista? Raspunsul este nu. Un optimist nu se lasa invins de vreun esec, considerand ca orice situatie dificila este o provocare de infruntat si totodata, de depasit. Insa, persoana pesimista se va caracteriza printr-o ''neputinta dobandita'', dupa spusele lui Seligman. Atunci cand dificultatile apar, prefera sa abandoneze decat sa se arunce intr-o lupta dezamagitoare.  

 

  Vreme indelungata, psihologii au crezut ca o viziune corecta asupra realitatii era o conditie indispensabila pentru un bun echilibru mental. In prezent, ei stiu ca ''iluziile pozitive'' au un rol important in bunastarea oamenilor. Acele iluzii sunt modurile noastre exagerate, ale oamenilor de pretutindeni, care vedem viitorul si / sau prezentul. Datorita unui sondaj facut unor studenti s-a aratat ca marea parte isi imagina un viitor favorabil lor, considerand ca riscul de a se imbolnavi sau de a fi concediati de la locul de munca era mult mai mic. Singurii dintre acestia, care aveau o gandire mai realista, erau depresivii.

 Tendinta optimista se remarca, de asemenea, la persoanele aflate in stare critica.

 

Sursa

 

 

Edited by A n d r a
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.