Jump to content

[15 februarie] 1989 - retragerea trupelor sovietice din Afganistan


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru 15 february 1989 soviet

 

 

 

 

La 15 februarie se împlinesc 29 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, după un război de aproape zece ani considerat 'Vietnamul' Uniunii Sovietice şi unul dintre factorii care au precipitat destrămarea marii puterii comuniste, relatează sâmbătă EFE. 

 

În timp ce soldaţii sovietici care au luptat în acel conflict cer astăzi o recunoaştere oficială din partea guvernului, pe lângă echivalarea drepturilor lor cu acelea ale veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial, autorităţile argumentează că nu este necesar acest lucru.

 

'Eroismul şi bărbăţia combatanţilor sovietici din Afganistan nu necesită o reevaluare. Aceştia vor fi totdeauna adevăraţi patrioţi pentru ţară şi pentru popor', a spus sâmbătă ministrul adjunct al apărării rus, Nikolai Pankov.

 

Uniunea rusă a veteranilor din Afganistan (URVA) consideră că este în vigoare evaluarea negativă pe care a făcut-o în 1989 Congresul Deputaţilor Poporului din URSS cu privire la trimiterea trupelor sovietice în Afganistan. Evaluarea Congresului Deputaţilor potrivit căreia 'războiul din Afganistan a fost o aventură eşuată' nu a fost revizuită până în prezent, a subliniat parlamentarul şi lider al URVA, Franz Klintsevich.

 

Totuşi, acum, după 29 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, emiterea unor evaluări politice despre acel război este o 'prostie', a declarat, pentru Interfax, un camarad al său din Afganistan, Boris Gromov.

 

După un sfert de secol de la retragerea sovietică, Statele Unite ale Americii - care i-au înarmat şi antrenat pe mujahedini pentru a decima duşmanul şi a submina viabilitatea întregii Uniuni Sovietice - îşi pregătesc astăzi propria retragere din Afganistan în fruntea NATO, după 12 ani de la declanşarea războiului în această ţară, potrivit aceleiaşi surse. Cu zece luni înainte de termenul prevăzut pentru plecarea din Afganistan, alianţa internaţională şi Pentagonul analizează experienţa sovietică din 1989. 


'Cooperăm în acest sens cu americanii. Retragerea trupelor din Afganistan va fi o sarcină complicată', a spus liderul URVA, care prezidează comisia pentru apărare din cadrul parlamentului rus.

 

Peste 15.000 de soldaţi sovietici şi-au pierdut viaţa în luptă în cursul campaniei sovietice din Afganistan (1979-89), iar cel puţin 50.000 s-au întors acasă răniţi sau mutilaţi. Intervenţia militară a fost condamnată de Occident.

 

 

SURSĂ: jurnalul.ro.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.