Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[17 februarie] 1999 - ultima mineriadă


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Shortlist - 17 februarie 2012 | Ziarul National

 

Ieri s-au împlinit 19 ani de la înăbuşirea ultimei mineriade organizată de Miron Cozma. Mineriada din februarie 1999 a fost cea de-a şasea întreprinsă în România postdecembristă.

 

În data de 16 februarie 1999, Miron Cozma, liderul minerilor din Valea Jiului, a organizat un marş către Bucureşti alături de 2.500 de ortaci. Cauza a fost decizia Curţii Supreme de Justiţie de a-l condamna pe liderul minerilor la 18 ani de închisoare pentru organizarea mineriadei din septembrie 1991.

 

În ianuarie 1999, un marş al ortacilor către Capitală fusese întrerupt datorită cedării făcute de putere în favoarea cererilor acestora, după celebra discuţie de la Cozia dintre premierul Radu Vasile şi Miron Cozma. De această dată, Miron Cozma avea în plan parcurgerea întregului traseu, urmărind să dea o lovitură puterii din acel moment. Minerii s-au îmbarcat în 50 de autobuze în seara zilei de 16 februarie. Primul baraj al forţelor de ordine, aflat în dreptul localităţii Brădeşti, judeţul Dolj, a fost depăşit de către protestatari.

 

La ora 5 a dimineţii, marşul a fost oprit de către forţele de ordine la Stoeneşti, judeţul Olt. Au fost distruse autobuzele, iar minerii au fost atacaţi cu grenade lacrimogene şi loviţi violent. Miron Cozma a încercat să se refugieze în localitatea Caracal, însă a fost capturat pe drum. El a fost arestat la ora 9 a aceleiaşi zile, alături de 500 de mineri.

 

 

SURSĂ: Evenimentul Zilei.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.