Jump to content

[18 februarie] 1965 - independenţa Gambiei


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru gambia

 

 

 

 

 

Republica Gambia sărbătorește an de an, la 18 februarie, Ziua Independenței. Ziua națională a Gambiei marchează independența față de Marea Britanie, obținută în 1965.

 

Situată în partea de vest a Africii, având ieșire la Oceanul Atlantic, Gambia se învecinează la nord, la est și la sud cu Senegal și are o suprafață de 11.300 kmp, precizează www.mae.ro.

 

Cu excepția unei scurte linii de coastă la Oceanul Atlantic, Gambia, cea mai mică țară de pe partea continentală a Africii, este înconjurată în întregime de Senegal, notează și www.britannica.com. Ocupă o fâșie de pământ lungă și îngustă, care se întinde de o parte și de alta a fluviului Gambia, al cărui nume îl poartă. Fluviul străbate țara, dominând terenul plat, și se varsă în ocean printr-un estuar. Pe marginea de sud a estuarului se află capitala Banjul (numită Bathurst până în 1973). Alte orașe importante ale Republicii Gambia sunt Serrekunda, Brikama, Bakau, Farafenni.

 

Populația este alcătuită din triburi care trăiesc împreună în bună înțelegere. Cele mai importante sunt Mandinka, Fula, Wolof și Jola, fiecare cu grai și tradiții proprii. Îmbrăcămintea este întotdeauna viu colorată, iar unele dintre complicatele coafuri împletite sunt adevărate opere de artă, pentru a căror finalizare sunt necesare de multe ori și două zile. Educați în engleză — care este limba oficială, cei mai mulți gambieni sunt cel puțin bilingvi, arată www.gambia.co.uk.

 

Localnicii sunt prietenoși și ospitalieri, iar muzica și dansul sunt importante în viața acestora. Muzica este omniprezentă, un rol deosebit avându-l tradiționalii "grioți", muzicieni profesioniști, parte integrantă a culturii din Gambia, care, timp de secole, prin momentele lor artistice, au menținut și au transmis tradițiile poporului. Mulți dintre aceștia își "spun" poveștile acompaniați de un "kora", un instrument cu 21 de coarde, o combinație între lăută și harpă. Un "griot" este un trubadur, corespondentul menestrelului european. 

 

Țara este predominant musulmană (peste 90% din populație). Moscheile sunt peste tot în sate și orașe și se diferențiază prin culoarea verde de așezămintele locale de bambus, chirpici și frunze. Cea mai mare moschee (Moscheea cea Mare) se află în capitala Banjul.

 

Bucătăria locală include mei, orez, banane și cassava (manioc). Predomină peștele, atât uscat, cât și proaspăt, precum și sosurile preparate din pește și arahide.

Economia Republicii Gambia este puternic dependentă de producția și exportul de arahide.

 

Datorită frumuseții sale, dar și grație apropierii de Europa, Gambia a devenit una dintre cele mai apreciate destinații turistice din Africa de Vest. De la 300, în 1965, numărul vizitatorilor a ajuns la 25.000, în 1967. De atunci, turismul a continuat să se dezvolte.

 

Turiștii sunt atrași de peisajul variat, cu plaje cu nisip strălucitor, păduri tropicale luxuriante, mlaștini, păduri de mangrove, regiuni mari de savană și ape cristaline. Pe teritoriul țării trăiesc peste 500 de specii de păsări, dar și maimuțe, antilope, hipopotami, crocodili. Parcurile, rezervațiile naturale și satele sunt o atracție majoră pentru amatorii de ecoturism și pentru cei interesați de cultura africană: Bijilo Forest Park, de-a lungul coastei Atlanticului, Abuko Nature Reserve, lângă Banjul, Kiang West National Park, și River Gambia National Park (cunoscut și sub numele de Baboon Island National Park), aproape de Kuntaur. O destinație posibilă este și Jufureh (Juffure), satul lui Kunta Kinte, personajul principal din celebrul roman al scriitorului american Alex Haley, "Roots: The Saga of an American Family" (1976). 

 

Însă atracțiile de top sunt clima tropicală și plajele relaxante, precum și hoteluri de lux construite în apropierea capitalei Banjul (plajele, atât datorită farmecului lor, cât și amabilității localnicilor, au fost denumite "coasta care zâmbește"). Situat la jumătatea distanței între Tropicul Racului și Ecuator, din luna noiembrie și până în iunie, Gambia se bucură practic neîntrerupt de soare și temperaturi ridicate, precipitațiile lipsind aproape cu desăvârșire. Din iulie până în octombrie, nivelul de umiditate este ridicat, soarele tropical fiind accentuat de ploi scurte, dar spectaculoase.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.