Jump to content

[18 februarie] 1929 - prima transmisie de teatru radiofonic din România


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

radio.jpg

 

 

 

 

 

La data de 18 februarie 1929, a avut loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Română, cu piesa într-un act „Ce ştie satul?" de V. Al. Jean, un scriitor român cunoscut în perioada interbelică. Piesa, o comedie uşoară care s-a jucat în direct, în faţa microfonului, a fost interpretată de actorii Maria Filotii, Ronald Bulfinski şi Victoria Mierlescu.
 
De-a lungul anilor, Teatrul radiofonic a evoluat de la replici simple, la un suport tehnic din ce în ce mai performant care a permis înregistrarea zgomotelor şi intercalarea lor în acţiunea piesei. Teatrul radiofonic este scris special pentru a fi difuzat la radio. Printre primii regizori care au realizat emisiuni de teatru radiofonic se numără Mihai Zira, Constantin Moruzan, Paul Stratilat, Ion Vova şi Magdalena Boiangiu. 

 

În paralel, au avut loc la radio numeroase conferinţe cu privire la teatru: cronici dramatice, teorie teatrală, comparaţii cu cinematograful, evocări de personalităţi ale artei dramatice.

 

 

SURSĂ: Ziua de Constanţa.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.