Jump to content

[22 februarie] 1848 - începutul Revoluţiei de la 1848 în Franţa


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru france 1848 revolution

 

 

 

 

 

Problemele socio-politice ale Franţei nu fuseseră rezolvate de Revoluţia din 1830, când a fost înscăunat regele Louis-Philippe de Orléans. După optsprezece ani de domnie conservatoare şi împovărătoare pentru clasa mijlocie şi muncitorime (sub lozinca "Bancherii guvernează"), revoltele de stradă din 22 februarie 1848 au condus la demisia prim-ministrului Guillaume Gizot şi la abdicarea lui Louis-Philippe (care a murit în exil în Anglia, în 1850, la 76 de ani). Revoluţionarii care ridicaseră baricade în Paris, conduşi de opoziţia liberală, au organizat un guvern provizoriu, numit "A doua Republică". Poetul Alphonse de Lamartine a fost numit şef provizoriu. Rolul acestuia era să organizeze alegeri pentru Adunarea Constituantă şi să formeze un guvern republican.

 

Existau două măsuri urgente pentru noua putere: votul universal al tuturor bărbaţilor (nu doar cei cu proprietăţi, iar femeile erau în continuare excluse de la vot) şi rezolvarea problemei şomerilor. Aşa s-a înfiinţat Biroul Naţional al Şomerilor, condus de Louis Blanc, un mare câştig al proletariatului (cum avea să spună Marx). Foarte importantă a fost şi liberalizarea presei (cenzurată sub Louis-Philippe), astfel încât numai în 1848 au apărut 479 de ziare noi, majoritatar liberale sau cu vederi de stânga.

 

După alegerile libere din aprilie 1848, noul guvern condus de Jacques d'Eure a început să vireze spre conservatorism. Din acest motiv s-a ajuns iarăşi la dure confruntări de stradă în luna iunie. Şef al statului a fost pus generalul Cavaignac, care avea misiunea de a organiza din nou alegeri. Acestea s-au desfăşurat abia în decembrie 1848. Au existat patru candidaţi, printre care şi jurnalistul Rollin.

 

A câştigat detaşat Louis Napoleon Bonaparte (nepotul lui Napoleon I). Dar, ironia sorţii pentru poporul francez a fost că acest preşedinte al celei de-a doua Republici franceze a dat o lovitură de stat în 1852 şi s-a declarat împărat, cu titlul Napoleon III.

 

 

SURSĂ: Revista Magazin.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.