Jump to content

[22 februarie] 1732 - naşterea lui George Washington


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru george washington

 

 

 

 

 

Primul preşedinte al SUA, George Washington, s-a născut la 22 februarie 1732, fiind fiul lui Augustine şi Mary. A venit pe lume la proprietatea Westmoreland din statul Virginia. George avea înaintaşi englezi, iar familia sa, cultivatoare de tutun, aparţinea clasei de mijloc.

 

Pe plantaţiile din Virginia lucrau sclavi de origine africană şi numărul de lucrători demonstra prosperitatea proprietarului. Încă din adolescenţă, George s-a specializat în măsurarea terenurilor, devenind un topograf renumit în regiune. Între 1756 şi 1763, el participă la războiul dintre englezi şi francezi. Ca proprietar de plantaţie, George Washinhgton deţinea cel puţin 20 de sclavi. În 1752, Washington este numit şef al unei divizii militare („miliţie”). De remarcat că, încă de la 21 de ani, Washington este numit „maestru” în loja masonică de la Fredericksburg, iar acest lucru îi va influenţa toată cariera.

 

În 1754, Washington, deja locotenent-colonel, conduce o operaţiune militară contra francezilor din Fort Duquesne, dar este luat prizonier. A fost unica înfrângere din cariera sa militară. Însă conflictul din zona Ohio se acutizează, şi englezii, şi francezii având ciocniri frecvente. Washington luptă alături de britanici. După o victorie importantă contra francezilor, viitorul preşedinte se retrage la plantaţie şi trăieşte ca un fermier timp de aproximativ 16 ani.

 

În 1759, Washington se căsătoreşte cu văduva Martha Dandridge. Ei nu au avut copii. Însurătoarea îi foloseşte mult lui Washington, întrucât poziţia lui socială a crescut enorm prin pământurile dobândite în mai multe zone din Virginia. Totodată, prestigiul său creşte odată cu numărul de sclavi, care depăşeşte 100 de persoane. Trăieşte ca un aristocrat şi nu-l interesează politica. Cu toate acestea, poziţiile lui ferme faţă de pretenţiile fiscale engleze îi aduc un mare prestigiu patriotic şi, în 1774, este ales în Primul Congres Continental. Era 5 septembrie 1774 şi Convenţia celor 13 colonii se desfăşura la Philadelphia, Pennsilvania. Marile divergenţe cu Coroana britanică vor conduce la Războiul de Independenţă, care a durat din 1775 şi până în 1783.

 

Washington este ales comandant suprem al Armatei coloniale americane. După ce Coroana britanică recunoaşte independenţa SUA, a devenit preşedinte al SUA, pentru două mandate, între 1789 şi 1797, fără să fie membru al vreunui partid. A murit în 1799. Napoleon a ordonat doliu în Franţa.

 

 

SURSĂ: Revista Magazin.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.