Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[23 februarie] 1443 - naşterea lui Matei Corvin


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Matia Corvin - Wikipedia

 

Domnia sa este considerată ca unul dintre cele mai glorioase capitole din istoria Ungariei.

 

Matei Corvin a fost al doilea fiu al lui Ioan (Iancu) de Hunedoara și al Elisabetei Szilagyi.

 

După moartea lui Ioan (Iancu), locul i-a fost luat de Ladislau, fiul cel mare al acestuia. Oligarhia maghiară a pus din nou mâna pe putere, convingându-l pe regele Ungariei, Ladislau Postumul, să îl decapiteze pe Ladislau de Hunedoara.

 

Matei, fiul cel mic, a fost aruncat în închisoare, chiar dacă era doar un copil la acea dată. Imediat a început războiul civil, iar mama sa a reușit să organizeze armatele fidele lui Ioan (Iancu) de Hunedoara. Oștenii fideli lui Ioan au reușit să învingă armatele marii nobilimi, punând astfel capăt războiului civil.

 

Pentru că regele a fost ucis, Matei Corvin a fost ales de Dieta Națională, la doar 18 ani, rege al Ungariei. A domnit timp de 32 de ani pe tronul Ungariei, dar reprezentanții marii nobilimi nu s-au împăcat niciodată cu gandul că un mic nobil este regele lor. Au încercat de câteva ori să îl detroneze. Legenda spune că marii nobili au reușit să își pună planul în aplicare cu ajutorul reginei Beatrice, soția lui Matei. Medicul acesteia, care îl trata pe Matei de reumatism, l-a otrăvit cu plumb, iar regele a murit înainte de a împlini 50 de ani.

 

Domnia sa este considerată ca unul dintre cele mai glorioase capitole din istoria Ungariei. Țara a avut în acea perioadă cea mai vastă întindere din istoria sa.

 

 

SURSĂ: Hunedoara Liberă.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.