Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[4 martie] 1923 - înfiinţarea Ligii Apărării Naţional-Creştine


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

image.png

 

Liga Apărării Naţional-Creştine (LANC) a fost o organizaţie politică naţional-creştină cu o puternică orientare antisemită. A fost înfiinţată la 4 martie 1923 sub conducerea profesorului ieşean Alexandru C. Cuza, un bun cunoscător al problemei evreieşti din România interbelică dar în acelaşi timp un înverşunat antisemit. Printre membrii fondatori s-a aflat şi Corneliu Zelea Codreanu, el ocupându-se cu organizarea partidului în ţară. După 3 ani de la înfiinţare, Liga a intrat în guvernul Alexandru Averescu (1926-1927), cu 10 deputaţi. Printre publicaţiile cele mai răspândite ale Ligii se aflau ziarele Apărarea Naţională şi Înfrăţirea Românească.

 

Pe 14 iulie 1935, Liga a fuzionat cu Partidul Naţional Agrar al lui Octavian Goga, care avea dificultăţi să se impună pe scena politică. Din uniunea celor două formaţiuni a rezultat Partidul Naţional Creştin, de orientare naţionalistă şi al cărui preşedinte a fost Octavian Goga.

 

 

SURSĂ: Enciclopedia României.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.