Jump to content

[12 martie] 1947 - începutul Războiului Rece


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru truman doctrine

 

 

 

 

 

Doctrina Truman s-a născut la 12 martie 1947 şi ea stă la baza politicii Statelor Unite împotriva Blocului communist (din care făcea parte şi România) în timpul Războiului Rece.

 

În acea zi istorică, în Congresul SUA, Harry Truman a declarat: Cred că Statele Unite trebuie să susţină popoarele libere care rezistă tentaţiilor de aservire (…). Cred că noi trebuie să ajutăm popoarele libere de a nu-şi falsifica destinul (…). Cred că ajutorul nostru trebuie să consiste esenţial într-o susţinere economică şi financiară (…) de a menţine libertatea Statelor lumii şi de a proteja avansarea comunismului.

 

În mod concret, doctrina Truman, sau politica de izolare, se bazează pe o ofertă de asistenţă militară şi financiară din partea Statelor Unite, adresându-se ţărilor decise de a se opune presiunilor comuniste.

 

Imediat după al Doilea Război Mondial, ea a vizat ţări precum Grecia care se afla în război civil, Turcia supusă unor presiuni intense manifestate de Moscova privind strâmtoarea Dardanele sau Iranului care se afla în plină criză irano-sovietică.

 

Îstoricul Howard Zinn a scris, privind cazul Greciei: De fapt, cea mai importantă (dintre) presiunile exterioare venea chiar de la SUA-însăşi (…). Uniunea Sovietică, ca şi SUA, nu părea doritoare de a favoriza revoluţiile pe care nu era capabilă de a le controla.

 

Începutul mandatului Truman coincide cu sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa. El a luat decizia de a lansa bombe atomice asupra Japoniei pentru a pune capăt conflictului în zona Pacificului, a adoptat planul de împărţire a Palestinei la 29 noiembrie 1947 şi a permis astfel creerea statului Israel. El a reuşit să impună planul Marshall pentru reconstrucţia Europei.

 

 

SURSĂ: Dezvăluiri Biz.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.