Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[12 martie] 1943 - naşterea lui Ratko Mladici


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru ratko mladic

 

 

 

 

 

Ratko Mladić (română Ratko Mladici), (n. 12 martie 1943, Božanovići, Republica Srpska, Bosnia & Herţegovina), a fost comandantul șef al armatei Republicii Srpska în timpul războiului din Bosnia între 1992-1995.

 

Ratko Mladić s-a născut în 1943 la Božanovići, localitate situată în acea perioadă în Statul Independent Croat, stat satelit al celui de Al Treilea Reich creat după dezmembrarea în 1941 a Regatului Iugoslaviei. Tatăl său a fost partizan al lui Tito și a fost ucis de ustași în primăvara anului 1945, cu puțin timp înainte de terminarea celui de Al Doilea Război Mondial.

 

În copilărie Ratko voia să devină învățător, iar apoi chirurg. Până la urmă a optat pentru cariera militară în cadrul Armatei Populare Iugoslave (sârbă Југословенска народна армија ) (JNA).

 

În 1961 Ratko Mladić este admis la Școala militaro-industrială din Zemun. Apoi urmează Academia militară, pe care o absolvă în 1965 cu calificativul „remarcabil”.

 

Ofițer dotat, a avut o ascensiune rapidă. Prima sa comandă este a unei unități din Skopje, ca sublocotenent. Se dovedește un ofițer capabil, ulterior primind comanda unui batalion, respectiv unei brigăzi. În 1989 este numit șef al serviciului Pregătire militară a celei de a 3-a regiune militairă a Iugoslaviei. Dezmembrarea RSF Iugoslavia l-a implicat în războaiele care au urmat.

 

În iunie 1991 Mladić a fost numit la Knin comandantul celui ce al 9-lea corp de armată în conflictul dintre JNA și forțele croate. În 4 octombrie 1991 este avansat general de brigadă. În 24 aprilie 1992 este promovat general de divizie, iar în 25 aprilie este numit șef de stat major adjunct al cartierului general al celui de-al 2-lea district militar al JNA de la Sarajevo. Își preia funcția la 9 mai. În 12 mai Adunarea Parlamentară a sârbilor bosnieni votează înființarea Armatei Republicii Srpska (sârbă Војска Републике Српске) (VRS), iar Mladić devine comandantul ei până la 22 decembrie 1996. În data de 24 iunie 1994, la ordinul lui Slobodan Milošević, Armata Iugoslavă (sârbă Војска Југославије) (VJ), de care aparținea de fapt, îl avansează la gradul de general de corp de armată.

 

După recunoașterea în 6 aprilie 1992 de către comunitatea internațională a independenței Bosniei și Herțegovinei la Sarajevo izbucnesc lupte. În mai, orașul este supus asediului și bombardat de către VRS, sub comanda lui Mladić. Asediul ar fi provocat peste 12 000 de victime.

 

 

SURSĂ: Wikipedia.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

  • BIS aka OldNab changed the title to [12 martie] 1943 - naşterea lui Ratko Mladici
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.