Jump to content

[18 martie] 1965 - primul pas în spaţiu


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

ESA - Alexei Leonov, the first spacewalker, passes away

 

Alexey Arkhipovich Leonov, născut pe 30 mai 1934 în Lstyyanka, Kemerovo Oblast, Uniunea Sovietică este un cosmonaut sovietic retras, care pe 18 martie 1965 a devenit primul om care a realizat o ieșire în spațiu.

 

Leonov a fost unul dintre cei 20 de piloți ai Forțelor Aeriene Sovietice selectați pentru a fi parte a primului grup de cosmonauți în 1960. Precum toți cosmonauții sovietici, Leonov a fost membru al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Primii săi pași în spațiu erau programați în cadrul misiunii Vostok 11, însă aceasta a fost anulată, iar evenimentul istoric s-a petrecut în cadrul zborului Voskhod 2. El s-a aflat în spațiu, în afara navei pentru 12 minute și 9 secunde pe 18 martie 1965, conectat la navă cu un cablu de 5,35 metri. La sfârșitul plimbării spațiale, costumul spațial al lui Leonov s-a umflat în vidul spațial până la punctul în care el nu a putut reintra în sas. El a deschis o valvă pentru a permite depresurizarea parțială a costumului și abia a reușit să reintre în capsulă. Leonov a petrecut cam 18 luni de antrenament intensiv pentru această misiune.

 

În 1968, Leonov a fost selectat pentru a fi comandantul zborului circumlunar Soyuz. Totuși, întrucât toate teste de zbor ale proiectului au eșuat, și misiunea Apollo 8 deja atinsese acest obiectiv în cadrul Cursei Spațiale, în SUA, zborul a fost anulat. El a fost de asemenea selectat pentru a fi prima persoană din Uniunea Sovietică care să aterizeze pe Lună la bordul navei LOK/N1. Acest proiect a fost de asemenea anulat.

 

Leonov ar fi trebuit să fie comandantul misiunii problematice Soyuz 11 din 1971, către Salyut 1 – prima stație spațială cu oameni la bord, dar echipajul său a fost înlocuit cu echipajul de rezervă, după ce cosmonautul Valery Kubasov a fost suspectat că ar fi contractat tuberculoza.

 

Leonov ar fi trebuit să fie, de asemenea, comandantul următoarei misiuni către Salyut 1, dar aceasta a fost scoasă din uz după moartea membrilor echipajului Soyuz 11, iar stația spațială a fost pierdută. Următoarele două Salyut (de fapt stația militară Almaz) au fost pierdute la lansare sau imediat după aceea, iar echipajul lui Leonov a rămas pe loc. La momentul când Salyut 4 a atins orbita, Leonov era deja angajat într-un proiect mult mai prestigios.

 

A doua ieșire în spațiu a lui Leonov a fost semnificativ mai importantă: el a comandat jumătatea sovietică a misiunii Apollo – Soyuz  (Soyuz 19) – prima misiune în spațiu realizată în colaborare de către Uniunea Sovietică și Statele Unite ale Americii.

 

În 1976 și 1982, Leonov a fost comandantul echipei de cosmonauți (Cosmonaut Șef) și director al Centrului de Antrenament pentru Cosmonauți Yuri Gagarin, unde a supervizat antrenamentul cosmonauților. El a editat de asemenea un newsletter cosmonautic intitulat Neptun. S-a retras în 1991.

 

Leonov este un artist realizat ale cărui cărți cuprind albume cu lucrări artistice proprii și colaborări cu prietenul său Andrei Sokolov. Leonov a luat cu el în spațiu creioane colorate și hârtie și a desenat Terra și portretele astronauților misiunii Apollo, care au zburat împreună cu el în cadrul Proiectului Apollo – Soyuz.

 

În 2004, Leonov și fost astronaut american David Scott au început să lucreze la o biografie duală – istoria Cursei Spațiale dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică. Numită Cele două fețe ale Lunii: Povestea noastră asupra Cursei Spațiale din timpul Războiului Rece, a fost publicată în 2006. Neil Armstrong și Tom Hanks au scris amândoi introducerile acestei lucrări. Leonov a fost de asemenea contribuitor al cărții apărute în 2007 – În Acea Mare Tăcută, a lui Colin Burgess și Francis French, care descrie viața sa și cariera în explorarea spațială.

 

 

SURSĂ: Planetariul Baia Mare.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.