Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[26 martie] 1971 - independenţa Bangladeshului


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru bangladesh

 

 

 

 

 

Republica Populară Bangladesh sărbătoreşte Ziua Naţională la 26 martie, dată la care aniversează proclamarea independenţei, în anul 1971.

 

Teritoriul Bangladesh-ului de astăzi a făcut parte, de-a lungul timpului, din Imperiul Maurya (secolele IV-III î.Hr.) şi Gupta (secolele IV-V), apoi din Imperiul Marilor Moguli (secolele XVII-XVIII) şi din colonia britanică India (secolele XVIII-XX). La 14 august 1947, a fost proclamată independenţa statului Pakistan, care era format din două provincii, situate la 1.700 kilometri distanţă una faţă de cealaltă, ambele având o populaţie preponderent musulmană: Pakistanul de vest, actualul stat Pakistan, şi Pakistanul de est, devenit Bangladesh-ul de astăzi. Divergenţele de ordin economic, politic, etnic, cultural şi lingvistic au dus la proclamarea unilaterală a independenţei Pakistanului de est, sub numele de Bangladesh, la 26 martie 1971, potrivit ''Enciclopediei statelor lumii'' (2005).

 

Republica Populară Bangladesh este situată în Asia de sud, învecinându-se cu India în vest, nord şi est, cu Myanmar în sud-est, iar în sud având ieşire la Golful Bengal. 

 

Potrivit site-ului http://visitbangladesh.gov.bd/, ţara are un sol aluvionar foarte fertil, care oferă recolte bogate. Totodată, Bangladesh-ul este deseori numit ''ţinutul râurilor'', fiind străbătut de circa 700 de ape curgătoare. 

 

Relieful este format din câmpii, care reprezintă aproape trei sferturi din suprafaţa ţării. Ţara este în mare parte situată pe delta comună a fluviilor Gange şi Brahmaputra, numite aici Padma şi, respectiv, Jamuna, aceasta fiind, de altfel, cea mai mare deltă din lume. Zona de deltă este foarte joasă, de până la 10 metri peste nivelul mării, iar în punctul cel mai înalt, situat în nordul regiunii, atinge 150 de metri, se arată pe site-ul http://countrystudies.us/bangladesh/23.htm. Altitudinile scad spre sud, ajungând până la nivelul mării. În perioada anotimpului ploios, apele se revarsă, provocând inundaţii. În Bangladesh, zone mai înalte se găsesc în partea de nord-est, nord şi nord-vest, dar şi în sud-est, unde se întind Dealurile Chittagong, ce pot ajunge până la 900 de metri. Cel mai înalt punct al ţării este vârful Keokradong, care are 1.230 de metri, fiind situat lângă graniţa cu Myanmar. 

 

Clima în Bangladesh este tropical-musonică, având două sezoane. Începutul sezonului ploios este marcat de cicloane puternice, de multe ori cu consecinţe devastatoare, potrivit ''Enciclopediei statelor lumii'' (2008). 

 

Ţărmul Golfului Bengal este însoţit de o vegetaţie luxuriantă, care cuprinde mangrove şi cocotieri. De altfel, Bangladesh adăposteşte şi cea mai mare pădure de mangrove, de coastă, din lume şi, totodată, cea mai importantă pădure a ţării, Sundarbans. Aceasta este habitatul unei mari varietăţi de animale şi de păsări. Întâlnim aici tigrul regal de Bengal, maimuţe, leoparzi, crocodili, elefanţi şi antilope. Pădurea Sundarbans este locul ideal pentru a satisface cele mai exigente solicitări ale vizitatorilor dornici de aventură. 

 

Bangladesh are o cultură foarte bogată, care se reflectă atât în arhitectură, cât şi în literatură, muzică, pictură, îmbrăcăminte, notează site-ul http://visitbangladesh.gov.bd/. Hainele reprezintă, de altfel, unul dintre cele mai importante aspecte ale culturii. Cea mai importantă piesă este sariul, obiect vestimentar din costumul femeiesc tradiţional indian, constituit, potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, dintr-o fâşie de ţesătură dreaptă, care se înfăşoară în jurul corpului ca o fustă strâmtă, un capăt strângând mijlocul ca un cordon, iar celălalt capăt, liber, aruncându-se peste umăr. 

 

Un loc aparte în cultură îl ocupă festivalurile, care sunt organizate pe tot parcursul anului, unele dintre ele fiind adânc înrădăcinate în tradiţia acestor meleaguri. Există, însă, şi festivaluri cu caracter social şi politic, marcând valorile locale şi naţionale, dar şi o serie de festivaluri cu caracter religios, majoritatea locuitorilor fiind musulmani. Având în vedere numărul impresionant al acestor evenimente, Bangladesh mai este cunoscut şi ca ''Tărâmul festivalurilor''. 

 

Locuitorii din Bangladesh consumă alimente specifice Asiei de sud, dar unicitatea este dată de abundenţa de preparate din peşte şi folosirea unei varietăţi foarte mari de condimente, care conferă mâncării un gust picant. Consumul de peşte se explică prin faptul că ţara este brăzdată de numeroase râuri, iar pescuitul este una dintre principalele activităţi ale locuitorilor.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.