Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[30 martie] 1830 - încheierea lucrărilor de redactare a Regulamentelor Organice


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru regulamentele organice

 

 

 

 

 

La data de 30 martie 1830, la Sankt Petersburg s-au încheiat lucrările de redactare a Regulamentelor Organice, considerate primele acte constituţionale pentru Moldova şi Valahia, acte ce au fost adoptate ca urmare a prevederilor Tratatului de la Adrianopol, prin care Rusia devenea oficial puterea protectoare a celor doua principate române după războiul ruso-turc din anii 1828-1829. Aceste Regulamentele Organice au deschis calea unor profunde transformări socio-economice în cele doua țări, sporind capacitatea acestora de a planifica activitatea, în special în domeniul finanţelor și oferind astfel garanţii mai concrete pentru investiţii necesare progresului economic. De asemenea, aceste Regulamente au grăbit momentul unirii Moldovei cu Valahia, prin crearea, în cele două ţări a instituţiilor politice și a oferit celor doua principate primul sistem comun de guvernare.

 

Elaborarea Regulamentelor Organice a fost rezultatul colaborării dintre cabinetul de la Petersburg și comisiile formate din boierii munteni şi moldoveni ce doreau reformarea societății din cele doua principate. Astfel, din fiecare comisie au făcut parte patru membrii pentru fiecare Principat și anume: doi membrii au fost numiți din partea Rusiei, iar ceilalți doi au fost aleși de Adunările Obștești ale fiecărei țări. Din Comisia munteană a făcut parte ca numiți din partea Rusiei, banul Grigore Băleanu și Gheorghe Filipescu, iar aleșii Adunării Obștești au fost logăfătul Ștefan Bălăceanu și banul Alexandru Vilara. Din comisia Moldovei a făcut parte vornicul Costache Conache și vistiernicul Iordache Catargiu ca și trimiși ai Adunării Obștești, iar boierii Mihail Sturza și Costache Pașcanu ca numiți ai Imperiului Țarist.

 

După ce au fost adoptate cele doua Regulamente Organice, au fost validate de Curtea de la Petersburg și au fost puse în practică în cele doua țări de contele Pavel Kiseleff, la 1 iulie 1831 în Muntenia și 1 ianuarie 1832 în Moldova.

 

 

SURSĂ: Marian Cojanu.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.