Jump to content

[30 martie] 1889 - înfiinţarea primei agenţii româneşti de presă


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru agerpres

 

 

 

 

 

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, prima agenţie de presă din România, s-a numit, de-a lungul vremii, Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română, Agenţia Telegrafică Română "Orient-Radio" - RADOR, Agenţia Română de Presă - AGERPRES, Agenţia Naţională de Presă ROMPRES şi, din 2008, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES.

 

Ministrul de Externe al României, P.P. Carp, la 24 ianuarie/5 februarie 1889, a cerut Direcţiunii Generale a Telegrafelor şi Poştelor, din subordinea Ministerului de Interne, să ofere Agenţiei Telegrafice Române, care era în curs de organizare, o ''odae mare în casele ce le ocupă''. În aceeaşi zi, directorul general al telegrafelor şi poştelor a luat măsurile cuvenite pentru ca ''să se pună la dispoziţiunea noii agenţii telegrafice române ce este în ajun a se înfiinţa'' spaţiul solicitat.

 

La 15/27 martie 1889, a fost înfiinţată, la iniţiativa ministrului de Externe, P.P. Carp, prima agenţie de presă ''românească, naţională şi autonomă'', având titulatura de Agenţia Telegrafică a României sau Agenţia Română. Documentele oficiale care au stat la baza înfiinţării primei agenţii naţionale de presă datează din zilele de 15/27 şi 16/28 martie 1889, ambele conţinând în mare aceleaşi înscrisuri. Această instituţie de presă funcţiona în subordinea Ministerului Afacerilor Străine şi avea datoria ''să transmită în străinătate ştiri privind România'', iar de acolo să primească şi să difuzeze ''un serviciu exact şi rapid al tuturor ştirilor de interes general sau special pentru România''.

 

Practic, Agenţia Telegrafică a României şi-a început activitatea la 30 martie/11 aprilie 1889, când a expediat la Viena ''prima telegramă''. Primul director al Agenţiei a fost M. Brăneanu.

 

În condiţiile ofensivei germane, la sfârşitul anului 1916, Agenţia Română a fost evacuată din Palatul Poştelor. Oficial, Ministerul de Externe anunţa, la 2 noiembrie 1917, legaţia de la Paris că ''Agenţia Română nu mai funcţionează''.

 

La 16 iunie 1921, a fost constituită agenţia de presă ''Orient Radio-RADOR'', continuatoarea activităţii Agenţiei Române. În 1926, Parlamentul României a aprobat Legea pentru reorganizarea şi funcţionarea societăţii ''Orient-Radio'' (RADOR) pentru informaţiuni telegrafice, publicitate şi informaţiuni comerciale şi economice.

 

După instaurarea puterii comuniste, Decretul 217 din 20 mai 1949 a consfinţit crearea AGERPRES şi, totodată, a abrogat legea privind funcţionarea RADOR.

 

La 8 ianuarie 1990, după Revoluţia din decembrie 1989, prin Decretul nr. 30 se înfiinţa, în subordinea Consiliului Frontului Salvării Naţionale, "ROMPRES" - Agenţie de presă - prin reorganizarea Agenţiei Române de Presă AGERPRES, care se desfiinţa. La 19 iunie 1995, sistemul informatic redacţional al Agenţiei Presă a fost realizat cu concursul Franţei şi PIDC/UNESCO, cu sprijinul tehnic al Agenţiei France Press (AFP) şi LOGIPRESS. În 1999, a fost lansat primul site oficial al Agenţiei.

 

În 2003, a fost aprobată Legea nr. 19 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Presă ROMPRES, conform căreia aceasta se organiza şi funcţiona ca instituţie publică autonomă, de interes naţional, cu personalitate juridică, independentă editorial, sub controlul Parlamentului.

 

Senatul şi Camera Deputaţilor au adoptat, la 15 aprilie şi, respectiv, 24 iunie 2008, propunerea de modificare a Legii nr. 19/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Presă ROMPRES, prin care aceasta revenea la numele de AGERPRES.

 

La 17 septembrie 2013, a fost lansat noul AGERPRES, www.agerpres.ro, cu o nouă identitate vizuală, noi platforme de comunicare online, totul sub un nou slogan - ''Actualizează lumea''.

 

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a aniversat 125 de ani de existenţă, în 2014. Cu acest prilej, Casa Regală a României i-a acordat Agenţiei, la 26 martie 2014, distincţia ''Nihil Sine Deo''. La 29 septembrie 2014, cei 125 de ani de activitate neîntreruptă au fost sărbătoriţi la Palatul Elisabeta, ceremonia desfăşurându-se în prezenţa principesei Margareta şi a principelui Radu. Tot în acest context, în decembrie 2014, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a oferit directorului general, Alexandru Giboi, o copie a actului de înfiinţare a instituţiei de presă şi placheta MAE, iar în cadrul festivităţii de decernare a Premiilor Academiei Române, AGERPRES a primit Diploma Distincţia Culturală.

 

La 16 martie 2016, arhiva fotografică a AGERPRES a fost evidenţiată în cadrul unui eveniment special, la Palatul Parlamentului, la care au participat personalităţi ale lumii politice, culturale şi sportive din România şi străinătate. Arhiva fotografică cuprinde, din 1927 şi până în prezent, sute de mii de filme şi aproximativ 5.000 de plăci fotografice, fiecare film având între 20 şi 40 de fotograme, placa fiind singulară.

 

Pe tot parcursul anului, au fost expuse imagini de arhivă la Iaşi, în cadrul Festivalului Serile Filmului Românesc, la reuniunea Consiliului Consultativ Mass-Media România-Republica Moldova, care s-a desfăşurat la Chişinău, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), în cadrul unei expoziţii deschise în perioada 23 mai-31 iulie, la Cinema ''Florin Piersic'', cu ocazia Concertului caritabil ''World doctors Orchestra''. Itinerariul fotografiilor de arhivă a continuat şi în toamna anului 2016, când expoziţia "Descoperă Arhiva Fotografică AGERPRES" a fost deschisă la Muzeul Naţional Cotroceni, între 14 septembrie-14 octombrie. La 13 octombrie, expoziţia a fost vernisată în deschiderea celei de-a 36-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar, Diaporamă şi Fotografie "Toamnă la Voroneţ", de la Gura Humorului, judeţul Suceava.

 

Între evenimentele organizate de Agenţia Naţională de Presă, se află: conferinţa internaţională ''Agenţiile de presă în secolul al XXI-lea - Respectarea drepturilor de autor este cheia spre evoluţie în media'' (26 iunie 2015), care a marcat 20 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Agenţiilor de Presă din Balcani ABNA-SE; conferinţa "Protecţia jurnaliştilor şi libertatea presei", printre invitaţi aflându-se John J. Daniszewski - vicepreşedinte al Associated Press, Clive Marshall - CEO al Press Association, Erik Nylen - secretar general al EANA, Ricardo Gutiérrez - secretar general al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (17 martie 2016).

 

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a lansat, la 30 noiembrie 2016, în premieră, la sediul ONU de la New York, primul Facebook Messenger NewsBot din România, AGERPRES NewsBot, precum şi documentarul video "Tărâmul dintre ape" despre Delta Dunării, prezentat, de asemenea, în premieră. La eveniment a fost prezentată şi o parte din arhiva fotografică AGERPRES.

 

În zilele de 12 şi 13 decembrie 2016, la Cinema Muzeul Ţăranului a fost proiectat documentarul "Descoperă România cu Peter Hurley", realizat de Redacţia Video a AGERPRES. Documentarul a fost prezentat în cadrul primei ediţii a Festivalului de Film Românesc în China, desfăşurat la Beijing, Shanghai şi Xi'an, în perioada 14-24 noiembrie, în organizarea Institutului Cultural Român (ICR).

 

În mai 2017, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a fost prezentă la Iaşi, la Festivalul Serile Filmului Românesc. Cu acest prilej, a adus în atenţia publicului imagini din Arhiva fotografică AGERPRES, din domeniul cinematografiei româneşti, dar şi două documentare video, ''Tărâmul dintre ape'' şi ''Descoperă România cu Peter Hurley''. Ambele au fost proiectate la Chişinău, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar Cronograf: ''Descoperă România cu Peter Hurley'' la 27 mai şi ''Tărâmul dintre ape'' la 29 mai. Documentarul video ''Tărâmul dintre ape'' a fost proiectat, în aer liber, în cadrul festivalului internaţional de arte vizuale Vama Sub Lumini de Oscar (18-27 august, Vama Veche), dar şi la Festivalul Internaţional Propatria - Tinere Talente Româneşti, desfăşurat la Roma şi aflat la cea de-a şaptea ediţie (12 octombrie).

 

În noiembrie 2017, Agenţia Naţională de Presă a câştigat pentru a treisprezecea oară Trofeul la secţiunea ''Agenţii de presă'', acordat de organizatorii Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură. De la instituirea Trofeelor Gaudeamus, în 1997, AGERPRES a câştigat premiul la secţiunea Agenţii de presă în 1999, 2000, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014 şi 2015.

 

Printre proiectele editoriale lansate de AGERPRES, se află: ''Oraşul meu, Bucureşti" (2014), în contextul împlinirii a 555 de ani de atestare documentară a Capitalei; ''Expo 2015'', dedicat Expoziţiei Universale de la Milano; ''Dincolo de istorie'', care cuprinde materiale jurnalistice dedicate unor monumente istorice din România (2015); ''Pe urmele lui Enescu'', care a cuprins reportaje şi interviuri omagiale (2015); ''Jocurile europene Baku 2015''; ''#MemorialColectiv'' (2015); "România Colorată" (2016), ce prezintă cititorilor săi o Românie expresivă, bogată în imagini, adesea trecute cu vederea, într-un peisaj dominat de nonculori; #UnicInEuropa (2017), prin care şi-a propus să promoveze locuri unice din România, prin particularităţile lor, dar şi oameni cu idei unice, care au dat viaţă unor poveşti ce nu mai pot fi auzite niciunde în Europa; Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, Coreea de Sud (2018).

 

În 2018, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES organizează mai multe evenimente, în România şi în străinătate, dedicate Centenarului Marii Uniri.

 

Un prim eveniment, a avut loc în perioada 12-23 februarie 2018, când Misiunea Permanentă a României la Organizaţia Naţiunilor Unite şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES au organizat, la sediul ONU din New York, expoziţia de fotografie "România: Evoluţie". Expoziţia a fost inaugurată la 13 februarie, de către Reprezentantul Permanent al României la Naţiunile Unite, ambasadorul Ion Jinga, împreună cu directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, alături de preşedintele Adunării Generale a ONU, ministrul de Externe al Slovaciei, Miroslav Lajcak.

 

În cadrul evenimentului, a fost prezentat şi albumul realizat de AGERPRES "România: Evoluţie", ediţie specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conţine 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluţie, Evoluţie. AGERPRES a lansat, în noiembrie 2017, o aplicaţie de realitate augmentată - AGERPRES AR - care prezintă povestea din spatele fotografiilor. Expoziţia va fi prezentată, pe parcursul anului 2018, atât publicului din România cât şi celui din străinătate.

 

În martie 2018, a fost lansat proiectul editorial #CentenarDiplomatic, care conţine interviuri atât cu ambasadori români, cât şi cu şefi ai misiunilor diplomatice străine acreditaţi la Bucureşti, în cadrul cărora vor fi abordate teme ce ţin de Centenarul Marii Uniri, dar şi subiecte de actualitate internă şi internaţională.

 

La 15 martie 2018, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a primit Premiul pentru excelenţă în gestionarea drepturilor de autor şi pentru educarea cititorilor şi a clienţilor, la Gala Drepturilor de Autor şi a Drepturilor Conexe, la categoria Mass-Media.

 

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este afiliată la Alianţa Europeană a Agenţiilor de Presă (EANA) şi este membru al Asociaţiei Agenţiilor de Presă din Balcani (ABNA-SE) (din 1995). AGERPRES este membru fondator al Asociaţiei Agenţiilor de Presă din zona Mării Negre (din 2006).

 

La sfârşitul anului 2013, AGERPRES a organizat, pentru prima dată în România, cea de-a 22-a ediţie a conferinţei Asociaţiei Agenţiilor de Presă din Balcani (ABNA-SE). AGERPRES a deţinut preşedinţia Asociaţiei Agenţiilor de Presă din Balcani (ABNA-SE) între 2013-2014. De asemenea, la 14 noiembrie 2014, directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a fost ales în funcţia de secretar general al ABNA-SE, iar la 25 noiembrie 2014, a fost ales membru al board-ului BSANNA - Asociaţia Agenţiilor Naţionale de Presă din zona Mării Negre. La 25 septembrie 2015, directorul general Alexandru Giboi a fost ales membru al board-ului Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă, în urma Adunării Generale a EANA de la Geneva, Elveţia.

 

Directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a participat, în perioada 1-3 octombrie 2015, la cea de-a XXIV-a Adunare Generală a ABNA-SE şi la Conferinţa cu tema ''A 20-a aniversare a ABNA-SE - Provocări şi oportunităţi'', atât în calitate de reprezentant al AGERPRES, cât şi de secretar general al Asociaţiei, iar în 2016, a participat la conferinţa comună ABNA-SE-BSANNA cu titlul ''Rolul agenţiilor de presă în perioadă de criză'', care s-a desfăşurat la Sofia, în perioada 7-11 septembrie.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.