Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[3 aprilie] 1922 - Stalin devine Secretar General al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru stalin 1922

 

 

 

 

 

La 3 aprilie 1922 s-a produs un eveniment cu profunde consecinţe în istoria URSS şi a Europei, în general: Lenin (care era şeful guvernului sovietic), cu ajutorul lui Lev Kamenev (mare om politic în Consiliul Comisarilor Poporului) îl numeşte pe Iosif Stalin Secretar General al Partidului Comunist Sovietic. Stalin va deţine această funcţie până în 1952, iar, când a decedat, la 5 martie 1953, era preşedintele Consiliului de Miniştri (el necedând puterea decât prin moarte).

 

Circumstanţele în care Lenin a luat acea decizie erau favorabile lui Stalin. El fusese organizatorul invaziei Georgiei (martie 1921), unde s-a instalat un guvern bolşevic şi acea ţară a devenit o republică sovietică. Implicarea lui Stalin (el însuşi georgian) nu era privită foarte bine la Moscova, dar cu toate acestea Lenin avea încredere în el, în comparaţie cu ceilalţi aspiranţi la conducerea Partidului Comunist. Se poate spune că Stalin a avut noroc cu această numire din aprilie, căci în mai, acelaşi an, Lenin suferă primul atac cerebral (din cele trei) şi, ulterior, se retrage la Gorki (10 kilometri de Moscova). Legătura cu liderii sovietici o ţinea prin Stalin, care-l vizita deseori.

 

În acea perioadă, Lenin şi-a modificat părerea despre rolul pe care ar trebui să-l deţină Stalin în URSS şi a scris un testament defavorabil pentru liderul partidului. Însă în lupta pentru putere, până la moartea lui Lenin (1924) şi după aceea, Stalin s-a unit cu Zinoviev şi Kamenev pentru a nu se da citire publică (la Congresul XII din 1923) şi pentru a-l ţine departe de conducere pe Troţki. După cum se ştie, Stalin a ştiut să-şi elimine toţi adversarii, să-şi însuşească puteri politice şi militare tot mai cuprinzătoare, astfel încât a ajuns în situaţia de a nu se mai sfătui decât formal cu cei din jur.

 

O consecinţă aparte a numirii lui Stalin ca lider de partid a fost elaborarea unui cult al personalităţii de dimensiuni fabuloase. Porecle precum „Corifeu al Ştiinţelor”, „Geniu Strălucitor al Umanităţii”, „Grădinarul Fericirii Umane” au caracterizat lunga sa perioada de „domnie”. Dar, în 1956, Nikita Hruşciov a criticat abuzurile lui Stalin, considerându-le „inadmisibile” şi „în afara marxism-leninismului”.

 

 

SURSĂ: Revista Magazin.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.