Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[19 aprilie] 2011 - Fidel Castro demisionează


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru fidel castro

 

 

 

 

 

Ziua de 19 aprilie marchează un eveniment istoric: finalul erei Castro. Dar cubanezii par prea preocupați de problemele zilnice, pentru a fi dispuși să-și facă iluzii, crede Yoani Sánchez.

 

"Mama mea s-a născut sub regimul Castro, eu m-am născut sub regimul Castro și fiul meu s-a născut sub regimul Castro. Cel puțin trei generații de cubanezi au trăit sub conducerea a doi bărbați cu același nume de familie. Această paradigmă s-a schimbat pe 19 aprilie, când a fost anunțat numele noului președinte: Miguel Diaz-Canel. Chiar dacă acesta se va axa pe reforme sau pe continuitate, noul început la putere marchează o realitate istorică: finalul erei Castro în Cuba. 

 

În ciuda acestei zile fără egal în istoria cubaneză a ultimilor 50 de ani, așteptările pe străzile din Havana nu par prea mari. Deși țara tocmai a operat o decisivă schimbare la cârmă. 

 

Pentru această indiferență există cel puțin trei motive. Primul este situația economică proastă, care ține zilnic populația într-un cerc vicios al supraviețuirii. Gândurile politice referitoare la o nouă Cubă sunt acoperite de problemele gestionării mesei de prânz sau a drumului până la muncă și înapoi. 

 

Al doilea motiv pentru această apatie este pesimismul care izvorăște din certitudinea că puterea acestei gerontocrații nu va schimba mare lucru, pentru simplul fapt că în fruntea sa va sta de acum o marionetă bine controlată. Al treilea motiv al acestei plictiseli este că lumea nu cunoaște un alt scenariu politic și nu are nicio idee sau un context alternativ la ”generația istorică”. 

 

Acest sentiment profund fatalist, că totul va rămâne oricum ca înainte, este rezultatul a șase decenii în care frații Castro au stăpânit insula fără nicio limită. Eliminând din rădăcini orice opoziție sau concurență, cei doi frați au devenit parte integrantă și durabilă a istoriei Cubei. 

 

Peste 70% dintre cubanezi s-au născut după ianuarie 1959, când un grup de bărbați bărboși au intrat veseli și înarmați în Havana. La scurt timp după acest moment, toate manualele școlare, mediile și propaganda guvernamentală îi prezentau pe ”revoluționarii” îmbrăcați în verde-olive ca părinți ai patriei și salvatori ai Cubei. Răspândiseră ideea că țara este una cu partidul comunist, ideologia oficială, și cu un bărbat pe nume Castro.  

 

Acum, biologia pune punct acestui capitol al istoriei cubaneze. Acest an ar putea fi anul zero al istoriei cubaneze, un an al noilor începuturi. Dar în loc să fie pline străzile cu oameni fericiți, fluturând steaguri, Havana e dominată de apatie. Este atitudinea de piatră a milioane de oameni, a căror putere de a se entuziasma s-a atrofiat după atâta amar de așteptare."

 

 

SURSĂ: Deutsche Welle.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Regimul lui Castro a fost unul marcat de politicile distructive ale Leninismului, frica si saracie. Sa speram ca intr-o zi Cuba va deveni un stat democratic, este o tara cu adevarat frumoasa care nu merita toate relele pe care le-a facut Castro.

Link to comment
Share on other sites

Cuba fiind acoperita de comunism isi dorea acelasi lucruri ca celelalte state comuniste, un popor egal din punct de vedere social cat si material, iar proprietatea privata devenea proprietate publica.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.