Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[28 aprilie] 1969 - demisia lui Charles de Gaulle


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

L'archive du jour - Le 28 avril 1969, le général de Gaulle démissionne -  Radio - Play RTS

 

 

În urma respingerii propunerii sale de reformă constituţională, printr-un referendum naţional, Charles de Gaulle demisionează din funcţia de preşedinte al Franţei la data de 28 aprilie, 1969.

 

Veteran al Primului Război Mondial, generalul de Galle a cerut, fără succes, în perioada interbelică, ca ţara să-şi modernizeze forţele armate. După ce Henry Petain şi alţi lideri francezi au semnat un armistiţiu cu Germania Naţional-Socialistă, în iunie 1940 de Galle a fugit la Londra, unde a organizat din exil rezistenţa franceză şi a reuşit să convingă multe dintre coloniile Franţei să se alăture forţelor aliate. A participat la campania din Africa de Nord, iar după debarcarea aliaţilor în Normandia, a fost numit şef al guvernului francez şi primit în triumf la Paris. Trei luni mai târziu a fost ales, în unanimitate, preşedinte provizoriu al Franţei.

 

A demisionat în ianuarie 1946, susţinând că nu are suficiente prerogative pentru a putea guverna Franţa. A format un nou partid politic, care nu a avut succesul scontat pe scena politică din Franţa, în 1953 de Gaulle decizând să se retragă din politică. Cu toate acestea, cinci ani mai târziu, ca urmare a revoltei militare şi civile din Algeria, care a creat o adâncă criză politică în Franţa, de Gaulle a fost chemat să conducă din nou naţiunea. A fost adoptată o nouă constituţie, iar în decembrie 1958 a fost ales preşedintele celei de a V-a Republici Franceze.

 

În urmatorul deceniu, preşedintele de Gaulle a luat câteva decizii extrem de controversate: a acordat independenţă Algeriei şi a retras Franţa din NATO, declarând că încearcă să restabilească prestigiul internaţional al ţării. Pe fondul unei nemulţumiri generale, cu o mulţime de demonstraţii studenţeşti şi greve muncitoreşti desfăşurate pe parcursul anului 1968, puterea generalului de Gaulle s-a erodat, iar la referendumul din 1969 i-a fost respinsă propunerea de reformă constituţională. La 28 aprilie 1969, Charles de Gaulle, care avea atunci 79 de ani, s-a retras pentru totdeauna din politică. A încetat din viaţă în anul următor.

 

 

SURSĂ: manager.ro.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.