Jump to content

[28 aprilie] 1937 - naşterea lui Saddam Hussein


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru saddam hussein

 

 

 

 

 

Saddam Hussein, președinte al Irakului în perioada 1979-2003, s-a născut pe 28 aprilie 1937, în satul Al-Awja, într-o familie de crescători de oi. Mama lui și-a numit nou-născutul "Saddam" (ceea ce înseamnă "încăpățânatul" sau "cel care confruntă" în arabă).
 
Potrivit Wikipedia, Hussein nu și-a cunoscut niciodată tatăl, iar după ce fratele lui a murit de cancer, mama sa a refuzat să aibă grijă de el. Astfel, el a fost trimis la unchiul său, unde a stat până la vârsta de trei ani. După ce mama lui s-a recăsătorit, Saddam a locuit împreună cu trei dintre frații săi vitregi. Se spune că tatăl lui vitreg era un părinte abuziv. La vârsta de ani, Saddam a fugit din familie ca să locuiască cu unchiul său, în Bagdad. Îndrumat de acesta, Saddam a intrat într-o școală secundară naționalistă din Bagdad, iar la 20 ani, s-a alăturat partidului Baas.
 
Hussein a avut un rol cheie în lovitura de stat a partidului Baas din 1968. Cu timpul, a devenit unul dintre cei mai importanți membri ai partidului. Saddam s-a preocupat de modernizarea Irakului, dintre programele sale au făcut parte, printre altele: inițializarea școlarizării gratuite și spitalizării gratuite de către guvern (în mare parte sub recomandările lui Saddam), o revoluție în industriile de energie și în servicii publice, în urma cărora electricitatea a fost adusă în fiecare oraș din Irak, condiții mai bune de viață pentru țărani.
 
În decembrie 2003, trupele americane îl prindeau pe Saddam Hussein, care se refugiase într-un buncăr de lângă oraşul lui natal. „Gaura de păianjen”, cum au numit forţele armate americane locul unde se ascundea Saddam Hussein, era o cameră subterană, de dimensiunile unui sicriu mai mare. Saddam s-a predat soldaţilor americani fără luptă.
 
Autoritățile au pus în aplicare sentința capitală pronunțată de Tribunalul Penal Suprem, în frunte cu judecătorul Rauf Rashid Abdel Rahman, care l-a găsit vinovat de masacrarea a 148 de oameni din localitatea Dujail. A fost îngropat după 24 de ore de la execuţie, în oraşul său natal. Ceremoniile au avut loc înainte de răsăritul soarelui.
 
La câteva ore de la anunţul execuţiei, televiziunea CNN a prezentat primele imagini cu Saddam Hussein, înainte de a fi spânzurat. El era îmbrăcat în haine occidentale de culoare închisă.

 

 

SURSĂ: Ziua de Constanţa.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.