Jump to content

[29 aprilie] 1901 - naşterea lui Hirohito


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Hirohito | Biography, Full Name, World War II, Surrender, & Facts |  Britannica

 

 

Împăratul Japoniei, Hirohito, numit postum împăratul Showa, s-a născut la Tokyo, la 29 aprilie 1901, ca fiu al prințului moștenitor Yoshihito (împăratul Taisho) și nepot al împăratului Meiji. Provine din cea mai veche dinastie domnitoare din lume, care îl consideră ca întemeietor al dinastiei pe împăratul Djimmu. A studiat la Școala Aristocraților și, mai târziu, la o școală înființată special pentru instruirea sa.

 

La 9 septembrie 1912, a fost numit moștenitor al tronului, devenind, în același timp sublocotenent în armată și sublocotenent al marinei imperiale. În calitate de prinț moștenitor, a întreprins, în 1921, o călătorie de șase luni în Europa, prilej cu care a vizitat și România. A devenit, astfel, primul prinț moștenitor al Japoniei care a călătorit în străinătate.

 

În 1924, s-a căsătorit cu prințesa Nagako Kuni, cu care a avut șase copii. După primele trei fete născute, s-a născut prințul moștenitor, Akihito, la 24 decembrie 1933.

 

La 25 decembrie 1926, a devenit cel de-al 124-lea împărat al Japoniei, inaugurând perioada numită Showa ("armonie și strălucire"). Potrivit Constituției Meiji (promulgată în 1889), a fost învestit împărat cu autoritate supremă, deși în realitate nu făcea decât să ratifice politicile adoptate de miniștri și consilieri. În 1946, a citit al doilea comunicat istoric la radio prin care a negat statutul semidivin al împăraților Japoniei, potrivit site-ului britannica.com. În noua Constituție a țării, în vigoare din 1947, Japonia a devenit o monarhie constituțională, iar puterile împăratului au fost reduse semnificativ. Împăratul a fost desemnat "un simbol al statului și al unității poporului. "Într-un efort de a aduce familia imperială mai aproape de oameni, Hirohito a avut numeroase apariții publice și a acceptat publicarea diverselor imagini și informații personale și despre viața familiei imperiale. Împăratul și împărăteasa obișnuiau să efectueze călătorii prin țară și să participe cu regularitate la diverse manifestări tradiționale. Aceste acțiuni au crescut popularitatea sa și a ajutat la păstrarea sistemului imperial japonez.

 

La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, după lansarea bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki, Hirohito a pledat pentru capitularea Japoniei, contrar părerii exprimate de către consilierii săi militari și, la 15 august 1945, într-o alocuțiune radiofonică, a rostit un discurs în care anunța capitularea necondiționată a țării, asumându-și întreaga răspundere pentru această decizie. Pentru prima dată vocea împăratului a fost auzită în toată țara. Referitor la procesul ce i-a fost deschis ulterior, fiind acuzat de crime de război la cererea fostei URSS, în noiembrie 1948, a fost achitat de Curtea Internațională de Justiție.

 

În 1959, fiul său, prințul Akihito, s-a căsătorit cu un om de rând, Shoda Michiko, rupând o tradiție veche de 1.500 de ani. O altă tradiție a fost ruptă odată cu vizitele efectuate în afara granițelor țării. Între 27 septembrie — 14 octombrie 1971, familia imperială a efectuat un turneu în șapte state europene și vizite la nivel oficial în Marea Britanie, Belgia și R.F. Germania, cu escale în Danemarca, Franța, Olanda și Elveția. Aceasta a fost prima vizită pe care un împărat al Japoniei a întreprins-o în străinătate. De asemenea, familia imperială a participat, în 1972, la deschiderea celei de-a XI-a ediții a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Sapporo. În 1975, a efectuat o vizită istorică de 15 zile în SUA, în cadrul căreia a avut o întâlnire cu președintele american Richard M. Nixon, fiind pentru prima dată când un împărat japonez și un președinte al SUA s-au întâlnit.

 

Împăratul Hirohito a avut cea mai lungă domnie din istoria Japoniei. Cu toate că la nivel mondial este cunoscut după numele său personal Hirohito, în Japonia, în prezent, este folosit numele său postum împăratul Showa, care reprezintă totodată și numele erei în care a domnit. El a fost o personalitate recunoscută pe plan internațional și a publicat o serie de cărți.

 

La moartea sa, la 7 ianuarie 1989, prințul moștenitor Akihito a fost proclamat împărat al Japoniei, devenind cel de-al 125-lea împărat al Japoniei. El a fost încoronat la 12 noiembrie 1990.

 

Funeraliile oficiale ale împăratul Japoniei, Hirohito, au avut loc la 24 ianuarie 1989.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.