Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[2 mai] 1945 - căderea Berlinului


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru fall of berlin

 

 

 

 

 

Cel de-al Doilea Război Mondial s-a sfârșit în urma căderii Berlinului, capitala regimului german naţional-socialist, în mai 1945. După 6 ani de război,  conflagrația totală pornită din dorințele de supremație mondiale ale celor 2 regimuri totalitariste, german naţional-socialist și sovietic comunist, avea să se încheie. Milioane de oameni căzuseră pe câmpurile de luptă ale celui de-al doilea război mondial, dar mai multe milioane în spatele acestor câmpuri din pricina bolilor, foametei ori bombardamentelor.

 

Încă din august 1944 când Parisul este eliberat de trupele aliate și când ofițerul german de mare ținută morală, Claus von Stauffenberg organizează atentatul și lovitura de stat eșuată împotriva lui Hitler, era clar că sfârșitul Celui de-Al Doilea Război Mondial era doar o chestiune de timp și că soarta regimului naţional-socialist era deja pecetluită. Ofensiva forțelor aliate pe 2 linii de front, una la vest aflată sub comandamentul generalului american Eisehower și a mareșalului britanic Montgomery, sprijiniți de forțele francize conduse de Charles de Gaulle, iar cealaltă la est sub comanda armatei sovietice și a aliaților săi din diverse armate de partizani subordonați bolșevicilor.

 

În iarna lui 1944-1945 trupele aliate de pe frontul de vest reușesc să câștige apriga bătălie a Belgiei și până în februarie vor respinge ultima mare contraofensivă germană a Celui de-Al Doilea Război Mondial, cunoscută în istorie sub numele de bătălia din Ardeni, după o regiune de munți hercinici din sud-estul Belgiei. Căderea Berlinului era o chestiune de timp. Tot atunci, între 4-11 februarie 1945 are loc întâlnirea de la Yalta, unde cei 3 lideri ai celor 3 mari puteri aliate, Franklin D. Roosvelt (SUA), Winston Churchill (Marea Britanie) și I.V. Stalin (URSS) decid asupra arhitecturii Europei postbelice și asupra ultimelor puncte privind procesul de pace de după război, alături de o serie de elemente de natură a reflecta raporturile geopolitice dintre marile puteri de pe Glob la acea oră. Un alt punct important pe agenda de la Yalta a fost soarta sfârșitului Germaniei Naţional-Socialiste, și s-a consimțit asupra împărțirii Berlinului în 4 sectoare de control aliat- rus, american, britanic și francez, zone de ocupație care se reproducea și la scara întregii Germanii. Stalin a insistat atunci, ca din pricina pagubelor produse de ocupația naţional-socialistă asupra URSS, armata sovietică să fie lăsată să intre prima în Berlin și să aibă „onoarea” de a da lovitura de grație lui Hitler.

 

Aliații au acceptat cea mai mare parte din pretențiile lui Stalin și vor lăsa pe ruși să ajungă primii la Berlin. În februarie 1945, armata a treia Americană condusă de generalul Patton ajunge la Rin și rupe frontul în această regiune vestică a Germaniei, Saarland. Patton dorește să înainteze spre Berlin, dar mareșalul Montgomery îi impune să rămână la o poziție de protecție a malurilor acestui râu și de asigurare a unei stabilizări a frontului aliat. Lipsa de coordonare dintre Eisenhower, Montgomery și Patton, rezultat și al deciziei anglo-americanilor de a lăsa rușilor dreptul de a intra primii în Berlin, îi va aduce pe sovietici în prim-planul bătăliei pentru Berlin.

 

În aprilie 1945, după spargerea rezistenței germane din est, de pe râurile Oder și Vistula, drumul spre Berlin fusese deschis. O uriașă armată sovietică ce aduna efectiv de peste 2.000.000 de persoane se va ciocni de o fanatică, disperată și lipsită rezistență a ultimilor forțe ale lui Hitler, forțe ce ajungeau la aproape 1.000.000 de persoane. Hitler va arunca în luptă ultimele redute ale Whermacht-ului, trupele SS, voluntari civili și chiar detașamente de copii de 14-18 ani grupați în Hitlerjugend, fanaticul tineret naţional-socialist. Bătălia Berlinului va ține propriu zis din 20 aprilie la 2 mai 1945, se va solda cu sute de mii de pierderi de vieți omenești, va duce la distrugerea aproape integral a capitalei Germaniei și se va încheia după cucerirea Reichstagului, clădirea simbol a puterii naţional-socialiste, și după misterioasa sinucidere a lui Adolf Hitler. Generalii germani capitulează în noaptea de 2-3 mai la Berlin, dar în restul Germaniei încă mai existau câteva nuclee active de rezistență naţional-socialistă, coordonate de grupuri de ofițeri SS și lideri ai NSDAP. Hitler se sinucisese alături de Eva Braun și de fidelul său ideology și propagandist, Goebbels, încă din 30 aprilie.  

 

La 7 mai 1945 amiralul Karl Donitz a semnat actul de capitulare la Reims în fața aliaților și apoi pe 8 mai în fața sovieticilor a fost ratificat acest act. Astfel după mai bine de 5 ani și jumătate se încheia cel mai mare război din istorie și războiul care a pustiit și transformat pentru totdeauna Europa. Victoria asupra Germaniei a fost anunțată la Moscova abia pe data de 9 mai, astfel că 9 mai va deveni ZiuaVictoriei în URSS și în toate țările ce vor face parte din „lagărul socialist” și din sfera de influență a Rusiei.

 

Aliații occidentali comemorează victoria asupra Germaniei Naţional-Socialiste și sfârșitul războiului în Europa pe data de 8 mai.

 

În lume războiul se va încheia definitiv abia prin capitularea Japoniei în fața Statelor Unite la 15 august 1945.

 

Din păcate, Europa se găsea la un nou și întunecos început, divizarea ideologică a continentului pe falia est-vest și impunerea de către regimul comunist criminal de la Moscova a unor clone bolșevice în jumătatea de est a Europei. Europa scăpase de hopul totalitarismului urii de rasă și rămăsese însă cu totalitarismul urii de clasă și cu acest cult secular numit comunism și bazat pe un regim de opresiune și teroare. După Al Doilea Război Mondial lumea va rămâne divizată și lipsa libertății pentru o jumătate de Europă se va agrava sub dictaturile comuniste de inspirație sovietică.

 

În 1946, în cadrul unei conferințe în Statele Unite, Winston Churchill avea să spună că de la Stettin la Baltica și până la Trieste la Adriatica „o Cortină de fier a coborât de-a curmezișul continentului”.

 

 

SURSĂ: InfoOtopeni.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.