Jump to content

[2 mai] 1972 - moartea lui J. Edgar Hoover


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

J. Edgar Hoover - Death, Facts & FBI

 

J. Edgar Hoover, una dintre figurile emblematice ale FBI, este personajul principal al unei cărți-document, recent apărute în SUA. În decursul a jumătate de secol, Hoover a fost șeful de necontestat al FBI, serviciul federal de care se temea până și Casă Albă. 
  
Poliția federală americană a fost înființată în 1908, fiind cel mai mare serviciu de acest fel din lume. Biroul Federal de Investigații (FBI) se afla pe urma mafioților, extremiștilor, spionilor, politicienilor și oamenilor de afaceri corupți. În plasa FBI, însă, au căzut și mulți oameni nevinovați. Astăzi, această instituție are în jur de 35.000 angajați, scrie Deutsche Welle. 
  
Jurnalistul publicației americane New York Times, Tim Weiner, autor al câtorva cărți premiate, aduce în față publicului un alt fel de monografie, "FBI, povestea adevărată a unei organizații legendare". Pentru noua să carte, el a studiat peste 70.000 de documente din arhivă FBI, recent declasificate. Răsplata pentru munca sa se află în cele 700 de pagini ale cărții menționate, un adevărat document pentru posteritate. 

Peste două treimi din carte sunt dedicate portretului unui om și acțiunilor sale controversate. Legendarul J. Edgar Hoover, director al FBI între 1924 și 1972, "stă în centrul secolului american, ca o statuie acoperită cu noroi", spune autorul. Obsesia pentru comuniști, principalii inamici ai lui Hoover, a transformat societatea americană într-un imens câmp de vânătoare. 
  
Încă din anii '20 ai secolului trecut, Hoover aruncă asupra comuniștilor vina pentru toate lucrurile care nu-i conveneau în America. Zeci de mii de suspecți intrau pe lista să neagră. În decursul a jumătate de secol, FBI, sub conducerea lui Hoover, spionează și hărțuiește politicieni și magistrați, figuri publice cunoscute și critici ai sistemului politic american. "Puterea informațiilor secrete este o armă încărcată pe care Hoover o purta cu el întotdeauna", scrie Weiner. 
  
În centrul cărții acestuia stă povestea-document a unei campanii de contraspionaj desfășurate în decurs de 15 ani, între anii 1956-1971. Este vorba de 12 operațiuni sub acoperire ale FBI, purtate împotriva comuniștilor, anarhiștilor, apărători ai drepturilor omului și pacifiști. FBI a falsificat documente, răspândind informații prefabricate și pline de ură, prin care distruge renumele, cariera și viața privată a numeroși oameni. Inamicul numărul unu al lui Hoover a fost "cel mai periculos negru", după cum însuși îl numea, Martin Luther King, pe care l-a denigrat în toate modurile posibile. 
  
Hoover asocia comunismul cu homosexualitatea, pe care o considera "un mod dezgustător de viață". Tim Weiner nu a găsit, în schimb, nicio dovadă în sprijinul numeroaselor zvonuri care spuneau despre Hoover că ar fi fost homosexual. Obsesia comunistă l-a împiedicat pe Hoover să evalueze corect alte amenințări la adresa siguranței SUA. 
  
După moartea lui Hoover, FBI a fost temperat, până la Geroge W. Bush, crede Weiner. Atunci, președintele Bush Junior a reînviat modelul Hoover. "Dacă oamenii FBI-ului și-ar fi făcut în mod responsabil treaba, nu cumva atacul terorist de la 11 septembrie 2001 ar fi putut fi prevenit?", se întreabă Weiner, care nu dă un răspuns la această întrebare, lăsându-și cititorii să completeze. 

 

 

SURSĂ: ziare.com.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.