Jump to content

[3 mai] 1469 - naşterea lui Niccolò Machiavelli


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru niccolo machiavelli

 

 

 

 

 

La 3 mai 1469 se năştea filosoful şi scriitorul italian Niccolò Machiavelli, un adevărat patriot şi susţinător inveterat al Italiei unificate.

 

Machiavelli a intrat în serviciul politic al Florenţei la vârsta de 29 de ani, fiind numit secretar al apărării. Măsurile sale politice au consolidat Florenţa ca una dintre principalele puteri ale Italiei secolului al XV-lea. Prin prisma funcţiei sale a călătorit foarte mult în Europa şi a întâlnit numeroase personalităţi ale vremii, de la Regele Ludovic al XII-lea al Franţei, la Papa Iulius al II-lea şi de la Împăratul Maximilian I, până la Cezare Borgia, cardinal şi politician versat, fiu al unuia dintre cei mai controversaţi papi, Alexandru al VI-lea.

 

Abilul şi vicleanul Borgia avea să fie şi cel care l-a inspirat pe Machiavelli în a scrie faimoasa şi influenta sa lucrare "Il Principe" (Principele), scrisă în 1513, pe când Machiavelli se afla exilat în San Casciano, acuzat fiind de complot împotriva familiei Medici.

 

Lucrarea lui Niccolò Machiavelli, deşi publicată postum, în 1932, a reprezentat viziunea sa faţă de liderul ideal: "Un tiran imoral, al cărui scop în viaţă va scuza întotdeauna mijloacele". Machiavelli nu a mai fost niciodata reprimit în politică, chiar dacă în 1527 a fost restabilită republica, la Florenţa.

 

Deşi Machiavelli a fost asociat cu oportunismul diabolic în politică, opiniile sale nu au fost niciodată atât de extreme. Astăzi, termenul de "machiavellic" este asociat cu acţiunea de a fi abil şi fără scrupule în atingerea scopului urmărit.

 

 

SURSĂ: manager.ro.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.