Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[6 mai] 1961 - moartea lui Lucian Blaga


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

CINELITERATURA | Lucian Blaga recitând poezia „La cumpăna apelor”

 

Lucian Blaga, o personalitate impunătoare a culturii interbelice, s-a stins din viaţă pe 6 mai 1961, la Cluj. A fost înmormântat de ziua lui, pe 9 mai.
 
Lucian Blaga s-a născut într-o familie de preoţi şi a fost fiul lui Isidor Blaga şi al Anei. Tatăl lui a avut ideea să dea copiilor săi nume începând cu litera L: Letiţia, Lionel, Liviu, Lelia, Lucian etc. Copilăria i-a stat, după cum mărturisește el însuşi, "sub semnul unei fabuloase absențe a cuvântului”, deoarece viitorul poet a început să vorbească la vârsta de patru ani.
 
Potrivit Wikipedia, Blaga a urmat Liceul "Andrei Şaguna" din Braşov şi cursurile Facultăţii de Teologie din Sibiu şi Oradea, pe care le-a finalizat în anul 1917. Îşi ia doctoratul trei ani mai târziu. La Viena, o întâlneşte pe Cornelia Brediceanu, studentă la Medicină şi viitoarea lui soţie.
 
În 1910, în paginile ziarului "Tribuna”, Lucian Blaga a debutat cu poezia "Pe ţărm”, iar primul său volum de versuri a apărut în 1919. Prima sa dramă, "Zamolxe”, publicată în ziarul "Voinţa”, a fost premiată de Universitatea din Cluj. Dintre culegerile sale de versuri, amintim "Laudă somnului” (1929), "La cumpăna apelor” (1933) şi "La curţile dorului” (1938), iar dintre piesele de teatru, "Meşterul Manole” (1927), "Cruciada copiilor” (1930) şi "Avram Iancu” (1934).
 
În decursul vieţii, poetul român a fost redactor la ziarele "Voinţa” şi "Patria”, precum şi colaborator permanent la publicaţiile "Gândirea”, "Adevărul literar şi artistic” şi "Cuvântul”.

 

 

SURSĂ: Ziua de Constanţa.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.