Jump to content

[7 mai] 1946 - începutul procesului lui Ion Antonescu


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru ion antonescu

 

 

 

 

 

La data de 7 mai 1946 a început, la București, comedia Tribunalului Popular, care avea să se încheie cu execuția prin împușcare a Mareșalului Ion Antonescu și a trei dintre colaboratorii apropiați acestuia.

 

Conducător al României în perioada 1940-1944, Ion Antonescu (1882-1946) era adus în țară după doi ani de captivitate în Rusia și judecat alături de Mihai Antonescu, Constantin Vasiliu și Gheorghe Alexianu. Considerat criminal de război, acuzat, printre altele, de trădare de patrie, crime de război și persecutare a evreilor, Mareşalul n-a avut nicio șansă la o judecată obiectivă, mai ales că România era ocupată la acea vreme de trupele sovietice care orchestrau instalarea comunismului în țara noastră.

 

Procesul lotului Antonescu, bazat pe Legea nr. 312 din 12 aprilie 1945, s-a desfășurat în limitele amatorismului, Completul de Judecată fiind alcătuit din președintele A. Voitin Voitinovici, un tânăr magistrat de 28 de ani din anturajul lui Lucrețiu Pătrășcanu, Constantin Bâlcu, magistrat, cărora li s-au adăugat următorii judecători populari: Vasile Niță - muncitor, Ioviță Dumbravă - plugar, Nicolae Dinulescu - asistent universitar, Remus Dragomirescu - avocat, Constantin Titulescu - muncitor, Constantin Lăpușneanu - profesor. Acuzatori au fost avocatul Vasile Stoican, Dobrian Constantin, procuror-șef, și Dumitru Săracu. Ultimul fusese bucătar și chelner la „Capșa”, încadrat, în timpul procesului lotului Antonescu, la categoria muncitor.

 

A fost un proces-fulger, în doar 11 zile Ion Antonescu și cei trei colaboratori deja menționați fiind condamnați la moarte prin împușcare, sentință executată la data de 1 iunie 1946, în „Valea Piersicilor” din Fortul Jilava.

 

 

SURSĂ: Evenimentul Zilei.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Imi pare rau de el a fost un fascist bun si a fost si sef al armatei si un guvern bun, dar cel mai important a fost ca el a fost singurul care era respectat chiar de catre hitler, dumnezeu sa il odihneasca pentru cate fapte frumoase ne-a facut cu inima lui de leu mare.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.