Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Un tratament simplu ar putea reduce pierderile de auz provocate de sunetele puternice


Andrada
 Share

Recommended Posts

 

Este bine cunoscut faptul că expunerea la zgomote extrem de puternice - fie că este vorba de o

explozie, de un foc de artificii sau chiar de un concert - poate duce la pierderi permanente ale auzului.

image.png.58393d3de2e783fde72f4570dff5c580.png

       Dar deşi acest lucru este ştiut, mecanismul prin care se produce pierderea de auz a rămas necunoscut până de curând. Un studiu recent a scos la iveală nu doar modul în care se produce pierdere de auz, dar şi rezolvarea, care nu este altceva decât injectarea în urechea medie a unei soluţii pe bază de sare sau de zahăr. Pentru a dezvolta un tratament pentru pierderea auzului indusă de zgomot, cercetătorii au trebuit să înţeleagă mai întâi mecanismele pierderii auzului după expunerea la zgomote puternice. Ei au construit un instrument care utilizează optica miniaturală pentru a vizualiza interiorul  cohleei, porţiunea auditivă a urechii interioare la şoareci expuşi la un zgomot puternic similar cu explozia unei bombe pe marginea drumului.  

 

"Această acumulare de presiune generată de fluide în urechea internă este ceva ce aţi putea observa dacă mergeţi la un concert puternic", spune autorul studiului, John Oghalai. "Când părăsiţi concertul, urechile se simt ca şi cum ar avea ceva în interior şi sunt înfundate. Am putut vedea că această acumulare de fluid se corelează cu pierderea neuronilor". Atât neuronii, cât şi celulele senzoriale de pe cilii vibratile joacă roluri importante în auz.

Cercetătorii au descoperit ca moartea celulelor senzoriale a avut loc imediat după expunerea la zgomot puternic si a fost ireversibila. Cu toate acestea, afectarea neurologică a avut un debut întârziat, deschizând o fereastră de oportunitate pentru tratament.

 

Înmulţirea fluidului din urechea internă s-a produs în decurs de câteva ore după expunerea la zgomot puternic şi a conţinut concentraţii mari de potasiu. Pentru a inversa efectele potasiului şi pentru a reduce acumularea de lichide, soluţii pe baza de sare şi zaharuri au fost injectate în urechea medie, doar prin timpan, la trei ore după expunerea la zgomot. Tratamentul cu aceste soluţii a prevenit 45-64% din pierderea de neuroni, sugerând că tratamentul poate oferi o modalitate de a păstra funcţia auzului.

 

 

sursa

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.