Jump to content

[14 mai] 1811 - independenţa Paraguayului


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru paraguay

 

 

 

 

 

Republica Paraguay sărbătoreşte Ziua naţională la 14 mai, dată la care, în anul 1811, şi-a obţinut independenţa faţă de Spania. 

 

Republica Paraguay este situată în partea centrală a Americii de Sud, învecinându-se cu Bolivia, Brazilia şi Argentina, fără a avea, însă, acces direct la Ocean. Are o suprafaţă de 406.752 kmp şi o populaţie de 6.862.812 (est. iulie 2016), potrivit www.cia.gov. 

 

Ţara nu are acces direct la Ocean şi este caracterizată de un relief puţin accidentat. Este traversată, însă, de fluviul Paraguay, în lungime totală de 2.500 km, care formează o adevărată graniţă naturală între două regiuni total diferite sub raportul populării, potrivit volumului ''Enciclopedia statelor lumii'' (2016). 

 

Astfel, la vest de fluviu, se întinde câmpia Chaco, care ocupă 60% din suprafaţa ţării, o câmpie de origine aluvială, netedă, cu altitudini ce rar depăşesc 200 m. Este o regiune de mlaştini, acoperită de savane cu palmieri şi de păduri de quebracho. Aici nu trăieşte, însă, decât circa 2% din populaţia ţării. Pe de altă parte, la est de fluviul Paraguay, altitudinea maximă ajunge până la 842 m la Cerro Pero/Cerro Tres Kandu, iar relieful este caracterizat de coline împădurite, reprezentând, de fapt, o prelungire a Platoului Brazilian. Aici este concentrată majoritatea populaţiei, respectiv 98% din totalul ţării, cu precădere în zona capitalei.

 

În sud-estul ţării curge un alt mare fluviu, Parana, în lungime totală de 3.288 km, care formează graniţa naturală cu Brazilia şi Argentina. 

 

Fauna este variată, cu păsări viu colorate, jaguari, căprioare şi carpincho, cel mai mare rozător din zilele noastre.

 

Republica Paraguay este traversată de Tropicul de Sud, având astfel o climă cu două anotimpuri, unul uscat, iar celălalt ploios, cu temperaturi medii ce variază între 17 şi 21 de grade Celsius, în luna iulie, şi între 30 şi 33 de grade Celsius, în luna ianuarie. Precipitaţiile sunt mai bogate în sud-est şi mai reduse în vestul ţării, ţara fiind periodic afectată de secetă, dar şi de inundaţii. 

 

Capitala Asunción s-a dezvoltat de-a lungul malului estic al fluviului Paraguay, chiar în punctul de unde porneşte delimitarea zonei de est faţă de cea vestică a ţării. Oraşul Asunción a fost fondat în 1537, de către exploratorul spaniol Juan de Salazar y Espinoza. Oraşul poartă numele sărbătorii religioase a Adormirii Maicii Domnului (Asunción, în spaniolă). Tot spaniolii i-au dat numele de ''Madre de Ciudades'' (Mama oraşelor), pentru că de aici au plecat conchistadorii în opera de cucerire a Americii de Sud, luând astfel naştere oraşe precum Buenos Aires, Corrientes, Santa Fe sau Concepción del Bermejo, în Argentina, Santa Cruz de la Sierra (în Bolivia), Santiago de Jerez şi Ciudad Real, în Brazilia, se arată pe site-ul http://www.asunciondeantano.com/. Asuncion a fost, astfel, o bună perioadă de timp, un oraş important pentru administraţia colonială spaniolă.

 

La sosirea lor pe actualul teritoriu al Paraguay-ului, în secolul al XVI-lea, conchistadorii spanioli au găsit aici triburile amerindiene guarani, primii locuitori ai acestui teritoriu. Mulţi dintre ei s-au căsătorit cu femei ce aparţineau acestor triburi indigene, creând, astfel, o fuziune între cultura europeană şi cea a guaranilor. De altfel, în Paraguay sunt două limbi oficiale, spaniola şi guarani, dar unii locuitori vorbesc şi jopara, o combinaţie între acestea două, notează site-ul http://traveltips.usatoday.com.

 

Această îmbinare se reflectă şi în diferite forme artistice, de la meşteşuguri locale, la muzică, festivaluri, literatură, cinema şi modă. Specifică pentru Paraguay este dantela "nanduti", ilustrând şi ea combinarea meşteşugurilor spaniole cu cele indigene. Bazându-se pe un design de formă rotundă, denumit "ruedas" (cerc, roată), dantela aceasta este originară din Spania şi Portugalia anilor 1700. Europenii au adus-o în spaţiul sud-american, inclusiv în Paraguay, dar aici populaţia indigenă şi-a impus propriul design, numit "nanduti", care înseamnă ''pânză de păianjen''. Pe măsură ce acest meşteşug a evoluat, au fost adăugate pe dantelă diferite motive ornamentale. În fiecare an, în luna iulie, în oraşul Itaugua are loc un festival dedicat dantelei nanduti, în cadrul căruia vizitatorii pot urmări cum se realizează o astfel de dantelă şi pot cumpăra aceste produse, notează site-ul citat anterior.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.