Jump to content

Donare de sânge şi consultaţii gratuite în Timişoara. IPS Ioan: Aceasta este liturghia milosteniei


Preot Claudius
 Share

Recommended Posts

IPS-Ioan.x71918.jpg

IPS Ioan fost prezent luni alături de credincioşii care au venit să doneze sânge şi să primească consultaţii gratuite în parohia Timișoara Dacia. Ierarhul a numit această activitate medicală drept „liturghia ajutorării semenilor noștri”.

La biserica cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” a Parohiei Timișoara Dacia s-au desfășurat luni, 16 aprilie, două acțiuni umanitare: una de donare de sânge, acțiune desfășurată cu sprijinul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timișoara, și una de consultații medicale gratuite, desfășurată în colaborare cu Policlinica Profilaxis, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Donare de sânge

Campania filantropică s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a binecuvântat lucrarea social-caritativă, inițiată de clericii și voluntarii din grupul de cateheză al parohiei.

Având în vedere nevoia acută de sânge, mai mulți credincioși timișoreni, eligibili pentru donarea de sânge, s-au alăturat acestei campanii civice, venind în ajutorul celor peste 600.000 de conaționali, care au nevoie urgentă de sânge și de preparate sanguine.

Consultaţii medicale gratuite

De asemenea, zeci de persoane, enoriași ai parohiei timișorene: tineri, persoane vârstnice sau cu statut socio-economic scăzut, care nu sunt asigurate din punct de vedere medical sau care nu au acces la sistemul sanitar, persoane cu dizabilităţi, cu boli cornice ori cazuri sociale, au beneficiat de consultații medicale gratuite, precum și de servicii de prevenție medicală.

Înaltpreasfinţia Sa a evidenţiat faptul că programul de recoltare iniţiat de parohie a fost extins, iar, pe lângă donarea de sânge, a fost organizată o acţiune de consultaţii gratuite.

„Cei tineri au venit să doneze sânge, iar cei în vârstă au venit ca să fie consultați. Mitropolia Banatului a donat, în urmă cu câteva luni, Policlinicii Profilaxis un ecograf, în valoare de 30.000 de euro, iar astăzi au ieșit cu el pe ogor, pentru oamenii aflați în suferință”, a spus Mitropolitul Banatului.

Profilaxie

O echipă mixtă, formată din medici și asistenți medicali, specialiști în medicină internă și cardiologie, s-au reunit, pentru a consulta, a diagnostica și a evalua multidisciplinar, starea de sănătate a enoriașilor parohiei care au avut nevoie de un consult medical de specialitate.

În urma evaluării analizelor și pe baza anamnezei pacientului, beneficiarilor li s-au întocmit scheme de tratament, fiind informați dacă au nevoie de consult de specialitate amănunțit, primind, totodată, și câteva recomandări care vor fi urmate sub îndrumarea medicului de familie.

În cadrul acestor consultații, un accent deosebit s-a pus și pe profilaxie, concepută ca un ansamblu de măsuri și mijloace destinate menținerii și promovării sănătății, prevenirii apariției bolilor sau împiedicării evoluției defavorabile a celor depistate.

Vizita periodică la medic, în special în cazul persoanelor înaintate în vârstă, este o metodă eficientă de prevenție și diagnosticare precoce a diverselor afecțiuni, mai ales că multe boli sunt asimptomatice, dezvoltându-se în mod silenţios.

Astfel de activităţi sunt organizate de Parohia Timişoara-Dacia din anul 2005.

Campania națională „Donează sânge, salvează o viaţă!”

În Biserica Ortodoxă Română se desfăşoară la nivel naţional Campania „Donează sânge, salvează o viaţă!”. Proiectul a fost demarat binecuvântarea Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin implicarea mai multor voluntari coordonați de Arhim. Ciprian Grădinaru, slujitor al Paraclisului Catedralei Naționale.

Gestul voluntarilor de la București a fost privit cu interes de clerul și credincioșii din țară. Aceștia, la rândul lor, s-au organizat și au reușit să aducă o rază de speranță celor aflați în dificultate, implementând campania şi în alte Eparhii.

Prin acţiunile de donare de sânge organizate începând cu anul 2013, Patriarhia Română este instituția cu cea mai mare contribuție adusă la creșterea numărului donatorilor.

Un român are nevoie de sânge la fiecare trei secunde, dar doar 2% donează! Numărul donatorilor din România nu depăşeşte 2% din populaţie, faţă de media europeană de 10 la sută.

Prin urmare, cantitatea recoltată zilnic în ţară este cu mult sub necesarul unităţilor sanitare. Cele mai mari cantităţi de sânge sunt folosite la transplantul de ficat, de cord, rinichi, medular şi în oncologie.

Sănătate pentru Sate

Acțiunea social – filantropică a avut prima ediție în anul 2015. Activitatea de voluntariat a fost creionată încă din luna septembrie a aceluiași an când a fost semnat Protocolul de cooperare între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii.

Prin acest proiect a fost facilitat accesul la asistenţă medicală gratuită pentru persoanele din mediul rural.

Biserica Ortodoxă Română este cel mai mare filantrop raportat la contribuţia sa în lucrarea socială. Zeci de mii de persoane au beneficiat până în prezent numai de proiectele desfăşurate de voluntarii Paraclisului Catedralei Naţionale.

Prin programul „Donează sânge, salvează o viaţă!” au fost colectate peste 10 tone de sânge. De asemenea, prin intermediul proiectelor „Sănătate pentru sate” şi „Prevenție și educație pentru sănătate” au fost asistate şi consiliate în diferite specializări medicale foarte multe persoane din domeniul rural.

Foto credit: Mitropolia Banatului

 

SURSA: AICI

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.