Jump to content

[24 mai] 1960 - cel mai puternic cutremur din istorie


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

http://seismo.berkeley.edu/gifs/blog_TIEH_Chile_1960_valdivia_lg.png

 

 

 

 

 

Pe 14 octombrie 1802, în România avea loc cel mai mare cutremur înregistrat vreodată, situat undeva între 7,9 și 8,2 grade pe scara Richter. Bucureștiul era distrus aproape în totalitate, iar unda de șoc ajungea până la Moscova, Sankt Petersburg sau Constantinopol. Cronicarii notează că ”s-au desfăcut pământul, eșind nisip și apă”. Pe 22 mai 1960, la ora 14:55, Pământul "făcea cunoştinţă" cu o putere nemaivăzută: cel mai puternic seism din lume! 


Istoria modernă consemnează cel mai mare seism înregistrat vreodată de seismografe ca având loc pe 22 mai 1960, la orele amiezii: 14:55! Măsurătorile au indicat 9,5 grade pe scara Richter, iar Chile a fost ţara cea mai afectată de această nenorocire. Specialiştii l-au denumit simbolic "Cutremurul Valdivian" şi până acum nicio altă mişcare a pământului nu a egalat acest moment tragic.

 

Tragedia nemaivăzută se produce cu doi ani înainte ca statul sud-american să organizeze Campionatul Mondial de Fotbal, un eveniment ce necesită cheltuieli uriaşe. Cutremurul dărâmă la propriu, dar şi la figurat, întreaga ţară, peste două milioane de chilieni rămânând fără adăposturi. Aceasta este, însă, cea mai mică dintre nenorocirile înregistrate după producerea seismului.

 

Pământul s-a zguduit timp de 10 minute cu o forţă incredibilă, aproximativ 1.655 de persoane pierzându-şi pe loc viaţa, iar peste 3.000 suferă răni grave. Seismologilor nu le vine să creadă când văd aparatele de măsurat: 9,5 grade pe Scara Richter!

 

De asemenea, pagubele materiale se ridică la aproximativ 800 de milioane de dolari (6,3 miliarde de dolari, ajustat la valoarea actuală a dolarului şi inflaţie).

 

Epicentrul cutremurului este lângă Lumaco, adică la circa 570 kilometri sud de capitala Santiago, cel mai afectat oraş fiind Valvidia. Seismul provoacă valuri de tsunami înalte de, atenţie!, 25 de metri, care mătură ţărmurile chiliene. Unda de şoc propagată de acest cutremur în Oceanul Pacific provoacă valuri care au atins 10 metri pe ţărmurile Japoniei şi Insulelor Hawaii.

 

Doi ani mai târziu, Chile organizează Campionatul Mondial de Fotbal. Câştigător: Brazilia, după ce aceasta a învinge Cehoslovacia în finală cu scorul de 3-1.

 

 

SURSĂ: Antena 1.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.