Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[24 mai] 1993 - independenţa Eritreei


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

http://flagpedia.net/data/flags/ultra/er.png

 

 

 

 

Statul Eritreea sărbătoreşte la 24 mai Ziua Naţională, marcând proclamarea independenţei în 1993, în baza unui referendum. Situat în Estul Africii, statul Eritreea se învecinează cu Sudanul şi Etiopia şi este mărginită de Marea Roşie.

 

Bucătăria eritreană este produsul undei fuziuni între diferitele tradiţii culinare locale şi are anumite asemănări cu bucătăriile vecine, în special cu cea etiopiană. Astfel, bucătăria din Eritreea, ca şi cea din Etiopia, are câteva preparate emblematice, cele mai mai cunoscute feluri de mâncare fiind tocanele (tsebhi) picante din legume şi carne de pui, miel, sau vită, preparate, de obicei, într-un sos gros şi servite alături de o pâine asemănătoare lipiei (injera). Sosul "berbere" este un amestec din usturoi, praf de ardei iuţi, busuioc uscat şi schinduf. 

 

Datorită pământului fertil şi a climei potrivite pentru agricultură, arta culinară eritreană este dominată de preparate gătite cu diverse tipuri de condimente precum busuiocul, usturoiul, ghimbirul, praful de chili sau ceapa. Aşadar majoritatea felurilor tradiţionale de mâncare sunt picante şi conţin un număr mare de condimente. 

 

Diverse grupuri etnice cultivă feluri diferite de orz şi grâu. Culturi antice sunt cafeaua şi sorgul. Şofrănelul şi inul se cultivă pentru ulei şi pentru consum ca atare. Năutul este un produs important în alimentaţie.

 

Printre preparatele tradiţionale, alături de tocane, sunt consumate adesea fructe de mare. Totodată, destul de răspândite sunt pastele, aduse de coloniştii italieni de pe vremea când Eritrea era sub dominaţia colonială a Romei lui Mussolini.

 

Un un alt fel foarte des întâlnit în bucătăria eritreeană este "tsebhi dorho", o tocană din carne de pui cu roşii, ouă fierte şi condimentată cu sos berbere şi ghimbir. Alte tocane sunt vegetariene precum "alitcha", doar cu legume, fără sos, sau "shiro", un piure de legume.

 

Deserturile sunt puţine, întrucât majoritatea locuitorilor consumă fructe. În locul unor preparate mai complexe sunt preferate salatele de fructe din papaya, avocado, banane sau ananas. Printre puţinele produse de patiserie gătite în Eritreea se numără "Hembesha", o prăjitură simplă cu ghimbir şi stafide.

 

La masă, oamenii se aşează în jurul unui coş rotund ''mesob'' cu un capac plat, pe care se pune ''injera'' şi felurile de mâncare. Se mănâncă cu mâna. La începutul şi la sfârşitul mesei, gazda oferă mesenilor prosoape fierbinţi. 

 

Atunci când cineva vizitează o casă eritreean, indiferent dacă este servit cu alimente sau nu, este întotdeauna servit cu cafea sau ceai fierbinte. Ceremonia cafelei este unul dintre cele mai cunoscut aspect ale culturii eritreene, prin care este exprimată cel mai bine ospitalitatea locuitorilor. Ceremonia cafelei cuprinde etapa preparării, adică prăjirea, măcinarea şi fierberea boabelor de cafea într-un vas ceramic (jebena) şi etapa servirii în cupe mici. 

 

Bucătăria din Eritreea, deşi nu se numără printre cele mai diverse arte culinare, oferă preparate foarte gustoase.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.