Jump to content

[25 mai] 1941 - naşterea lui Vladimir Voronin


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Vladimir Voronin – Soviet Relic Eying Fresh Start in Politics | Balkan  Insight

 

Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), al treilea preşedinte al ţării, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Politicianul împlineşte astăzi 77 de ani.

 

Vladimir Voronin s-a născut la 25 mai 1941 în satul Corjova, aflat pe atunci în R.S.S. Moldovenească.

 

În anul 1961 a absolvit Tehnicum-ul Cooperatist din Chișinău, iar până în 1971 a lucrat în industria panificației. În anul 1971 a absolvit Institutul Unional pentru Industria Alimentară. Ulterior, a absolvit Academia de Științe Sociale de pe lângă Comitetul Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (1983) și Academia Ministerului Afacerilor Interne al URSS (1991).

 

Din 1971 până în 1981 a activat în organele administrative de stat: comitetele executive raionale Dubăsari și Ungheni, Comitetul executiv orășenesc Ungheni.

Între anii 1985 și 1989 a lucrat în calitate de prim-secretar al Comitetului orășenesc Tighina al Partidului Comunist din Moldova.

 

În perioada 1989-1990 a ocupat funcția de ministru al Afacerilor Interne al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, având gradul de general-maior de miliție

 

În 1993, devine lider al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Din 1998 până în 2001 este deputat, liderul fracțiunii comuniștilor din Parlament. Din 2001 până în 2009 este președinte al Republicii Moldova.

 

În 2009 revine în Parlament în funcția de deputat, pe care o deține până în prezent.

 

 

Voronin a fost primul şef de stat comunist ales în fostul Bloc de Est european.

 

 

SURSĂ: telegraph.md.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.