Jump to content

Programul „Investește în tine”


F4L John
 Share

Recommended Posts

Marți, 29 mai 2018, Viorel Ștefan, vicepremier, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, programul „Investește în tine” – împrumuturi fără dobândă garantate de stat, potrivit unui comunicat al Guvernului.

 

Obiectivele programului sunt:


– creşterea ocupării şi mobilităţii forţei de muncă, în special în rândul tinerilor
– îmbunătăţirea tranziţiei de la şcoală spre locul de muncă
– susţinerea potenţialului de creştere economică prin creşterea nivelului de calificare
– stimularea cetăţenilor pentru a investi în propria dezvoltare sau a familiei lor
– sprijinirea persoanelor care urmează o formă de învăţământ sau cursuri de reconversie profesională.

Programul are în vedere persoanele care urmează o anumită formă de învăţământ sau de formare profesională, după cum urmează:
– tineri între 16 şi 26 de ani, caz în care creditul poate avea o valoare inițială de 40.000 de lei, care poate fi extinsă cu încă 20.000 de lei, dacă persoana este angajată sau se angajează în perioada derulării programului
– persoanele între 26 şi 55 de ani, caz în care creditul poate avea o valoare inițială de 35.000 de lei, care poate fi extinsă cu încă 20.000 de lei, dacă beneficiarul este angajat sau dobândește acest statut pe perioada derulării programului.

 

Din perspectiva beneficiarilor, dobânzile și comisioanele aferente creditului vor fi zero, cu condiția ca plata ratelor să se facă la scadență. Creditul va avea o durată de 10 ani, care va include și perioada de grație, care va fi cel puțin egală cu durata studiilor, dar nu mai mult de 5 ani.

Creditul va fi garantat de stat în proporție de 80%, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, și contragarantat de Fondul Român de Contragarantare. Pentru diferența de 20%, va garanta fie beneficiarul, dacă acesta este angajat, fie un codebitor.

Creditul are în vedere decontarea cheltuielilor eligibile, pe bază de documente justificative pe are beneficiarul trebuie să le prezinte la banca finanțatoare, nefiind vorba de un transfer în contul personal al beneficiarului. Cheltuielile eligibile pot să-l vizeze atât pe beneficiar, în mod direct, cât și pe membrii familiei acestuia. Cele mai multe cheltuieli eligibile vizează domeniul educaţiei, scopul principal al programului fiind investiția în propria dezvoltare. Alte cheltuieli eligibile vizează sănătatea, cultura, dar și achiziția, construcția sau amenajarea unei locuințe pentru beneficiar și familia sa.

Documentația necesară implementării programului urmează să fie aprobată în cadrul ședinței de Guvern de săptămâna viitoare. Potrivit aprecierilor Guvernului, programul se adresează unui număr de 8 milioane de persoane, care ar putea să fie eligible.

 

Prezentare video

 

 

 

Prezentarea programului (.pdf): Click

 

Articol preluat integral de pe Juridice.ro

Edited by F4L John
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.