Jump to content

Cum este abordata anxietatea la psiholog.


Elena
 Share

Recommended Posts

400x300_59da3b3f2e03f.jpg

 

Anxietatea netratata scade semnificativ calitatea vietii. Anxietatea este definită ca nervozitate, reţinere şi îndoială de sine care pot sau nu să fie asociate cu situaţii stresante. Toată lumea se confruntă cu un anumit nivel de anxietate periodic, dar când sentimentele de frică şi îngrijorare sunt nefocusate, copleşitoare, recurente şi nu sunt legate direct de evenimentele stresante, anxietatea poate afecta viaţa unei persoane. Atunci când anxietatea interferează cu activităţile de zi cu zi, consultarea unui psiholog  poate face diferenta intre o viata buna si una chinuita.

Simptome

Grijile exagerate şi aşteptările negative asupra rezultatelor în situaţii necunoscute caracterizează anxietatea. Adesea, anxietatea este însoţită de simptome fizice. Acestea includ tensiune musculară, dureri de cap, crampe la nivelul stomacului, urinare frecventă, incapacitatea de relaxare, iritabilitate, insomnie, oboseală, tremurături sau spasm.

Depresia şi anxietatea sunt, pentru marea majoritate a cazurilor, semnale că sănătatea emotionala este afectata şi că nevoile psihosociale/relaţionale nu sunt îndeplinite. Într-adevăr, nevoia de a avea relaţii bune este una din nevoile care nu este îndeplinită în cazul anxietăţii şi depresiei. Fiind fiinţe profund relaţionale, oamenii au nevoi de relaţii apropiate şi semnificative în următoarele domenii: familie; colegi/prieteni; parteneri romantici şi identitatea de grup/ ocupaţională/socială. Există, de asemenea, relaţia pe care o au cu ei înşişi şi măsură în care se simt mândri şi se acceptă. Cu alte cuvinte, este esenţial să ne simţim cunoscuţi şi apreciaţi de familia noastră, de prietenii şi de partenerii noştri şi să avem o cale de a fi cunoscuţi şi apreciaţi în ceea ce priveşte modul în care contribuim la societate. De asemenea, este importantant să ne respectăm şi să avem compasiune pentru noi înşine.

 

Tratament

  • Anxietatea este tratabilă.
  • Psihoterapia este o modalitate eficientă de a trata anxietatea.

Abordari  psihoterapeutice

Terapia cognitiv-comportamentală

Terapia cognitiv-comportamentală este considerată cel mai eficient tratament pentru multe tulburări de anxietate. În primul rând, există un corp solid de studii care susţin eficacitatea terapiei cognitiv-comportamentale în tratarea tulburărilor de anxietate. În al doilea rând, terapia cognitiv-comportamentală este teoretic o potrivire bună pentru tratamentul multor tulburări de anxietate, deoarece multe tulburări de anxietate se caracterizează prin gândire iraţională, de exemplu, temeri legate de lucruri care, în mod realist, nu sunt deosebit de periculoase. Astfel, oamenii care se tem de zbor ştiu că zborul este mult mai sigur decât condusul, în timp ce, persoanele care au suferit atacuri de panică adesea realizează că deşi aceste atacuri sunt înspăimântătoare şi supărătoare,ele nu sunt dăunătoare din punct de vedere fizic. Aşadar, terapia cognitiv-comportamentală, care se concentrează pe gânduri şi credinţe, este o potrivire bună pentru multe tulburări de anxietate.

Terapia  de cuplu/ familială

Terapeuţii au devenit din ce în ce mai conştienţi de modul în care relaţiile actuale afectează bunăstarea noastră psihologică. Astfel, conflictele in relatia de cuplu, problemele familiale şi alţi stresori ai vieţii pot fi o sursă de anxietate. În aceste cazuri, cel mai eficient tratament pentru anxietate poate implica abordarea şi rezolvarea problemelor de familie şi cele care privesc relaţia de cuplu. În plus, atunci când un membru al familiei se confruntă cu probleme care generează anxietate, aceasta poate întrerupe funcţionarea eficientă familiei. Mai mult, reacţiile membrilor familiei la simptomele de anxietate pot accentua sau exacerba simptomele. Astfel, terapia familială sau maritală/de cuplu poate fi o componentă necesară în tratamentul tulburărilor de anxietate.

Medicamentaţie

În timp ce medicamentele sunt utilizate pe scară largă în tratarea tulburărilor de anxietate, un număr de experţi au susţinut că tratamentul cu medicamente ar trebui să fie utilizat în principal ca adjuvant al psihoterapiei. Astfel, aceste medicante pot ajuta la suprimarea simptomelor de anxietate, însă nu ajută la rezolvarea cauzei.

 

Sursa: psihologiecuantica

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.