Jump to content

[12 iunie] 1990 - suveranitatea Federaţiei Ruse


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Russia - Wikipedia

 

Federaţia Rusă sărbătoreşte Ziua naţională la 12 iunie, data adoptării Declaraţiei privind proclamarea suveranităţii de stat, în 1990, potrivit mae.ro. Situată în Estul Europei şi partea de Nord a Asiei, este cea mai întinsă ţară din lume, cu o suprafaţă de 17.075.400 kmp, ocupând mai mult de a opta parte din suprafaţa locuită a globului, aşa cum arată "Enciclopedia Statelor Lumii" Ed. Meronia, 2016. Ţara are ca limite Norvegia şi Oceanul Arctic, la Nord, Oceanul Pacific şi Japonia, la Est, R.P.D. Coreeană, China, Mongolia, Kazahstan, Marea Caspică, Azerbaidjan, Georgia, la Sud, Marea Neagră, Ucraina, Belarus, Letonia, Estonia, Marea Baltică, Finlanda, la Vest. 

 

Cu o populaţie de peste 142 milioane locuitori, Federaţia Rusă are o structură etnică ce include peste 80% ruşi, iar creştinismul ortodox este principala religie a ţării (46,6%). Limba oficială este rusa, limbă indo-europeană, ce aparţine grupului limbilor slave de răsărit, şi care foloseşte, din secolul al IX-lea, alfabetul chirilic. 

Principalele oraşe sunt: Moscova - capitala ţării, unul din cele mai mari oraşe din lume şi cel mai aglomerat oraş din Europa din punct de vedere al traficului; Sankt Petersburg, cel mai nordic oraş din lume, oraşul "nopţilor albe", supranumit şi "Veneţia Nordului"; precum şi Novgorod, Ekaterinburg, Ufa, Kazan, Rostov pe Don şi Volgograd. 

 

Cultura rusă este una dintre cele mai bogate din lume, cele mai reprezentative domenii fiind literatura, muzica clasică, pictura, baletul. Literatura a avut un puternic impact asupra culturii globale, prin scriitori precum Lev Tolstoi, Fiodor Dostoievski, Nikolai Gogol, Ivan Tugheniev sau Maxim Gorki, ale căror opere au reprezentat adevărate repere în literatură şi în dramaturgie. Muzica clasică ocupă un loc important în istoria muzicii prin reprezentanţi precum Piotr Ilici Ceaikovski, Anton şi Nikolai Rubinstein, Mihail Glinka, Piotr Illia Tchaikovsky, Serghei Rachmaninoff, Igor Stravinsky, Serghei Prokofiev. 

 

Una din cele mai importante forme de artă care provin din Rusia rămâne baletul, renumit în lume prin reprezentanţi ai Teatrului Balşoi din Moscova (fondat 1776), printre care Maya Plisetskaya, Rudolf Nureiev, Mihail Barîşnikov.

 

Trecutul cultural grăitor al Rusiei este înfăţişat şi de costumele populare în culori vii şi în ornamentele cu simboluri religioase, dar şi în elementele specifice arhitecturii - cupolele în forme de bulbi, pictate în culori vii, predominante în construcţiile lăcaşelor de cult. Acestea au fost construite pentru prima dată în timpul domniei lui Ivan cel Groaznic (1547-1584) şi se regăsesc adesea în grupuri de trei, pentru a reprezenta Sfânta Treime. Reprezentative în acest sens sunt domurile Catedralei Sfântul Vasile din Moscova. Începuturile picturii sunt asociate cu numele artiştilor Teofanes Grecul (Theophanes the Greek) şi Andrei Rubliov, celebri prin picturile de icoane.

Şi păpuşile din lemn matrioşca, pictate cu minuţiozitate, reprezintă un simbol al tinerelor de la ţară în costume tradiţionale.

 

Vasta întindere geografică a Rusiei, de la Marea Baltică la Oceanul Pacific, este conturată de un relief variat, constituit în principal din câmpii (Marea Câmpie Rusă) presărate cu coline şi podişuri vechi (Podişul Siberiei centrale), precum şi din platouri. Rusia deţine, de asemenea, 20 la sută din suprafaţa mondială de păduri, taigaua fiind cea mai întinsă pădure din lume, ce ocupă circa jumătate din teritoriul ţării, dar şi cel mai adânc lac din lume, Lacul Baikal (1.620 m).

 

Munţii apar în sud-vest (Caucaz), în sud, la graniţa Mongoliei şi a Chinei, în est (pe coasta Pacificului). Reprezentativi sunt Munţii Caucaz, munţi tineri cu altitudine maximă atinsă de vârful Elbrus (5.642 m), Munţii Ural, munţi vechi, ce se întind pe circa 2.000 km pe direcţia nord-sud, cu o altitudine maximă de 1.894 m, Munţii Saiani şi Altai, cu o altitudine medie de 3.000 m (în sudul Siberiei Centrale), Munţii Sihote Alin (în Extremul sud-estic, spre Marea Japoniei). Prin nenumăratele resurse naturale, aceşti munţi constituie un adevărat muzeu mineralogic. 

 

Pe teritoriul Federaţie Ruse se află Peninsula Kamciatka, cea mai mare peninsulă din Asia de Est, ce se întinde pe o suprafaţă de 370.000 km˛, între strâmtoarea Bering, Marea Ohoţk şi insula Sahalin. Regiunea vulcanică de pe peninsulă a fost declarată (1966) patrimoniu mondial UNESCO. Aici se află golful Avacea, unul dintre cele mai mari golfuri naturale din lume, munţii vulcanici Sredinii (Kliucev,4.750 m altitudine maximă), dar şi numeroase gheizere şi cca. 160 de vulcani, din care 28 activi. 

 

Clima ţării variază de la temperat-continentală, mai umedă spre vest, în apropierea Mării Baltice şi pe ţărmul Oceanului Pacific, unde se simte influenţa musonilor, până la continentală în Siberia şi polară în nordul îndepărtat, unde se ating temperaturi şi de minus 75 de grade Celsius. Varietatea climei conduce la o varietate a vegetaţiei: tundra (muşchi, licheni, plante pitice) şi silvo-tundra (arbuşti izolaţi), taiga şi stepă (păduri de conifere şi stejar, vegetaţie ierboasă). În aceste teritorii trăiesc sute de specii de animale şi păsări: renul, elanul, vulpea polară, lupul, iepurele alb, potârnichea polară (tundra), ursul alb, foca, morsa (insulele şi apele Oceanului Artic), veveriţa, ursul brun, râsul, hermelina şi samurul (taiga), vulpea, pisica sălbatică (în pădurile de conifere şi stejar), rozătoare, păsări răpitoare, şerpi de deşert şi semideşert. De asemenea, în cele peste 25 de parcuri naţionale trăiesc specii rare, ocrotite, precum tigrul siberian, cerbul silka, foca de Baikal.

 

Întinderea vastă a Rusiei, multinaţionalitatea culturală şi clima au determinat ca şi bucătăria acesteia să fie una foarte bogată şi variată, cu numeroase feluri de mâncare specifice printre care: Pelmeni (aluat umplut cu carne şi apoi fiert) consumaţi îndeosebi în zona Siberiei, Shashlyk (mâncare cu carne şi ceapă), Stroganoff (mâncare cu carne de vită şi ciuperci), Shchi (supă cu varză şi carne), Uja (supă de somon sau cod cu cartofi), Borş, rece sau cald, cel mai cunoscut fiind cel din sfeclă roşie. Multe feluri de mâncare (supe, salate, cartofi) sunt servite cu smântână (Smetana), întrucât există o tradiţie în a mânca produse lactate, îndeosebi brânză de vaci (tvorog) şi chefir. Preferate în meniul rusesc sunt supele, ciorbele cu castraveţi muraţi şi zeamă de murături, borşul de peşte, ciorbele "shi", preparate cu varză, spanac, mazăre şi zarzavat, alături de carne, peşte sau ciuperci umplute cu afumătură.

 

În zonele rurale se consumă mâncăruri pe bază de carne (peşte, pui, vânat), dar şi ciuperci, miere şi multe fructe de pădure, sau cereale (grâu, orz, secară sau hrişcă). Deserturile cuprind o varietate mare de turte aromate, plăcinte şi clătite (Blini). Cărnurile, produsele de patiserie şi dulciurile s-au alăturat numeroaselor sortimente de vin, bere şi votcă tradiţionale. 

 

O specialitate în această ţară este şi caviarul, ce există sub două tipuri, icre de somon roşu, şi caviar negru, acesta din urmă fiind găsit doar în restaurante scumpe.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.