Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[14 iunie] 1985 - Acordul de la Schengen


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru schengen agreement

 

 

 

 

 

În urmă cu 33 de ani, pe malul râului Moselles din Luxemburg, în dreptul unui orăşel numit Schengen, aflat la graniţa dintre Franţa şi Germania, cinci secretari de stat erau gata să semneze prima formă a acordului Schengen.

 

Cei cinci secretrai de stat reprezentau Franţa, Germania, Belgia, Olanda şi Luxemburg. Acordul istoric, care îşi propunea eliminarea controalelor de la graniţă şi barierele comerciale, nu a stârnit la acea vreme vreun interes special. Aşa se face că la ceremonie au participat doar secretarii de stat ai celor cinci ţări. Robert Goebbels, cel care a prezidat reuniunea, îşi aminteşte:

 

"am ales localitatea Schengen pentru a adăuga simbolism evenimentului. Schengen este un orăşel vincol de pe râul Moselle, situat chiar la graniţa dintre Franţa şi Germania. Mulţi nu au recunoscut atunci caracterul simbolic al acestui loc. Primul acord Schengen din 1985 nu era considerat un acord atât de revoluţionar. Dacă miniştrii ar fi ştiut cât de important va fi acest acord, l-ar fi semnat ei înşişi”.

 

Aşa s-a născut prima formă a unui acord istoric, acord care de-a lungul anilor a suferit mai multe modificări. Pentru a se asigura totuşi securitatea frontierelor au fost gândite instrumente de cooperare poliţienească şi judiciară cum ar fi Europol, Eurojust, Frontex sau Sistemul de Informaţii Schengen.

 

Crearea spaţiului Schengen a fost una dintre cele mai de succes realizări ale Uniunii Europene (UE), spune astăzi comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

 

Totuşi, iniţiativa celor 5 state nu a fost privită cu ochi buni de Comisia Europeană, îşi mai aminteşte Robert Goebbels.

 

"Iniţial, Comisia Europeană nu a acordat prea multă atenţie planurilor noastre. Însă, când s-a ajuns la semnarea acordului, Comisia a devenit tot mai îngrijorată. Ea este responsabilă cu menţinerea tratatelor şi ne acuza că am crea o Europă pe două niveluri. Desigur că avea dreptate însă Europa nu poate avansa decât dacă unele state iau iniţiativa".

 

 

SURSĂ: RFI.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.