Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Isărescu: "Intrarea în zona euro nu este un panaceu"


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

348388.jpg

 

 

 

 

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, astăzi după-amiază, la Mamaia că nu trebuie să considerăm că intrarea în zona euro este un panaceu, spunând că trebuie să ne rezolvăm problemele şi apoi să intrăm în zona euro.


Isărescu a susţinut, astăzi, o prelegere la cea de-a doua ediţie a "Black Sea and Balkans Security Forum", care are loc în Mamaia.


El a vorbit şi despre intrarea României în zona euro, precizând, însă, că trebuie îndeplinite nişte condiţii. Guvernatorul BNR consideră că este esenţial să ai sustenabilitate în echilibre.


"Să ai sustenabilitate în echilibre, condiţie esenţială. Asta înseamnă să ai o privire pe termen lung. Şmecheriile de tipul îndeplineşti un criteriu de deficit un an sau doi şi crezi că ai rezolvat problema, nu. E periculos pentru tine. Sustenabilitate este cuvânt păsăresc, introdus în limba română după "90, dar a început să însemne ceva. Înseamnă să nu faci lucrurile de mântuială, să le faci durabil, sănătos cu o gândire în perspectivă", a explicat Isărescu.


El a precizat că trebuie şi un nivel minim de dezvoltare.


"A doua chestiune: să ai un nivel minim de dezvoltare pentru că este totuşi un club select acolo. Ca să mă exprim puţin metaforic, te simţi dacă intri acolo şi eşti sărac lipit, ca să zic aşa, te simţi izolat şi te cam izolează viaţă. Nu o fi 90 la sută, cum zice domnul Orban, nevoia de convergenţă reală, dar nu se poate să intri în zona euro cu un nivel foarte scăzut", a mai spus guvernatorul.


Mugur Isărescu a menţionat că un alt criteriu este să nu ai mari probleme structurale, dând ca exemplu ce tip de ţări foste comuniste au intrat în zona euro.


"Toate ţările baltice au intrat rapid în zona euro şi au şi fost primite. Slovenia, cât este Slovenia ? Este cât Bucureştiul ca populaţie. Şi Bucureştiul, să ştiţi, că dacă l-am decupa cu Ilfovul poate să intre în maxim un an şi jumătate în zona euro. Cam toate condiţiile sunt îndeplinite pentru Bucureşti şi zona Ilfov. Nu ştiu dacă ştiţi cam cât este PIB-ul pe locuitor la puterea de cumpărare în Bucureşti, este cât aproape la Madrid, apropiat de Berlin. Deci nu e un oraş sărac. Când ai însă o ţară cu mari discrepanţe şi cu infrastructuri care nu se leagă ai o problemă majoră. Cine a mai intrat în zona euro? În afară de ţările mari, fondatoare, Malta şi Cipru", a declarat guvernatorul BNR. 

 

 

SURSE: bursa.roziare.comZiarul de Iaşi.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Prea multe schimbări, legi noi, proiecte noi, promisiuni.. se schimbă conducerea țării, se schimbă și proiectele, nimic nu este terminat, nu duc nimic la bun sfârșit, asta e problema. 

  Ei vor multe, propun multe, mult și prost.. mai bine faci doua lucruri bine decât 10 pe sfert, fara sa le termini. 

 

 Degeaba vor ei monedă euro, nu suntem pregătiți pentru ea, mai avem de suferit multe nedreptăți și umilințe până o să scăpăm din calvarul asta politic-economic, de hoți și corupți.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.