Jump to content

[16 iunie] 1462 - Atacul de noapte de la Târgovişte


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru atacul de noapte de la targoviste

 

 

 

 

Atacul lui Vlad Ţepeş asupra armatei otomane conduse de Mahomed al II-lea a avut loc în noaptea de 16 spre 17 iunie 1462, undeva lângă Târgovişte. Era o noapte întunecoasă, când valahii au pătruns în tabăra otomană, după ce au anihilat santinelele. Atacul a provocat o mare confuzie în tabăra otomană. Valahii au sunat goarnele și au dat foc corturilor turcești. Din bezna de nepătruns, au răzbătut strigătele de luptă ale celor 7.000 de oşteni români sau 10.000, după alte surse, în frunte cu Vlad Ţepeş.

 

Buimăciţi de somn, turcii ies din corturi şi pun mâna pe arme. Însă îi pătrunde groaza şi mai mult atunci când constată, cu uimire, că cei care-i atacau, păreau a fi la prima vedere de-ai lor: Vlad Ţepeş avusese geniala idee de a-şi îmbrăca luptătorii în haine turceşti.

 

Lupta, în sine, a fost un adevărat măcel. Deruta semănată în rândul otomanilor, face ca aceştia să se ucidă şi între ei, adăugându-se astfel noi victime la cele făcute de valahi. Ţepeş, îşi croieşte drum spre cortul sultanului, însă norocul i-a surâs lui Mohamed al II-lea, pentru că Vlad Ţepeş a nimerit din greşeală în cortul unui paşă, pe care l-a şi ucis. Rezultatele exacte ale atacului diferă în documentele păstrate. Potrivit unor surse istorice, pierderile totale s-au situat la circa 5.000 de oameni din partea valahilor și circa 15.000 de otomani.

 

La ivirea zorilor, Vlad Ţepeş dă ordinul de retragere. Însă pe otomani, în frunte cu sultanul, îi mai aştepta o surpriză neplăcută. La intrarea în Târgovişte aveau să dea peste celebra pădure de ţepe, în care fuseseră infipţi alţi turci, daţi dispăruţi în urma cumplitei încleştări derulate în noaptea ce trecuse.

 

De altfel, domnitorul valah nu le făcuse viaţa uşoară turcilor nici înainte de atac. Practica vremii era să otrăvească fântânile, să ascundă grânele şi să pârjolească totul în calea invadatorilor. Mai mult, Ţepeş nu se sfia să trimită spre trupele otomane bolnavi de ciumă, lepră sau tuberculoză, să infecteze cât mai mulți dușmani. După atacul de noapte de lângă Târgovişte, Mahomed al II-lea a poruncit retragerea generală a forţelor sale armate peste Dunăre, în aşa grabă încât la 11 iulie 1462 el se afla, deja, la Adrianopol.

 

 

SURSĂ: RFI.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.