Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

De ce ciocolata nu este buna pentru caini?


AleCs STN
 Share

Recommended Posts

De ce ciocolata nu este buna pentru caini?

Se pare ca totul se reduce la biochimie. Problema cu cainii si ciocolata provine din doua motive:

  1. Cainilor le place ciocolata, deoarece au o atractie pentru alimentele dulci.(ca si oamenii)
  2. Ciocolata contine un compus numit teobromina.

Teobromina este un compus chimic care este metabolizat (adica modificat) in ficatul cainelui într-o substanta chimica numita xantina.

Iar xantinea este rea pentru caini. De ce? Pentru ca xantina interfereaza cu inhibitori foarte importanti ai fosfodiesterazei (o clasa speciala de enzime celulare), ceea ce duce la:

  • cresterea frecventei batailor inimii
  • cresterea activitatii sistemului nervos central

Lasate necontrolate, ritm cardiac crescut sau supraincarcare a activitatii din creierul unui caine pot fi mortale.

Lasate necontrolate, ritm cardiac crescut sau supraincarcare a activitatii din creierul unui caine pot fi mortale.

Excesul de varsaturi, urinare si diaree ale cainelui dupa consumul de ciocolata este de fapt un mecanism de siguranta pentru a incerca sa curete corpul de acumularile toxice. Astfel se explica  de ce nici cafeaua nu este buna pentru caini, pentru ca descompunerea biologica a cafeinei produce de asemenea teobromina.

Astfel se explica  de ce nici cafeaua nu este buna pentru caini, pentru ca descompunerea biologica a cafeinei produce de asemenea teobromina

Sunt sigur ca va intrebati: de ce este rea ciocolata pentru caini, dar nu si pentru oameni?

Ei bine, teobromina si prin urmare ciocolata si cafeaua sunt de fapt toxice si pentru oameni. Diferenta majora dintre caini si oameni este ca oamenii pot metaboliza teobromina mult bine. Pentru a va face o imagine mai clara, un caine cu o greutate de aproximativ 8KG trebuie sa consume aproximativ jumatate de kilogram de ciocolata cu lapte pentru a ajunge la o doza letala.

Pentru a va face o imagine mai clara, un caine cu o greutate de aproximativ 8KG trebuie sa consume aproximativ jumatate de kilogram de ciocolata cu lapte pentru a ajunge la o doza letala.

Putem face acelasi calcul si pentru un om de aproximativ 70KG. Luand in considerare faptul ca oamenii sunt de 500% mai toleranti la teobromină decat cainii, ar trebui sa consume aproximativ 20 de KG de ciocolata in 24 de ore pentru a ajunge la niveluri letale. (Nota: acest calcul presupune ca puteti manca toate ciocolata fara varsaturi!

In concluzie cand vine vorba de ciocolata mai bine evita decat sa ii fie rau. Stapanii de caini si Pet Sitterii nu ar trebui sa ii lase pe caini nici macar sa ciuguleasca ciocolata. Cat despre voi, puteti manca cateva doar nu maincati prea multe.

SURSA

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.