Jump to content

[HTML] Tag-urile META


AleCs STN
 Share

Recommended Posts

Poate ai auzit de tag-urile META, cel mai probabil in legatura cu motoarele de cautare. Una dintre cele mai folosite proprietati ale tag-urilor META este aceea ca ofera motoarelor de cautare informatii suplimentare despre site-ul tau atunci cand el este indexat. De fapt, exista peste 200 de tipuri de „informatii-meta” pe care le poti plasa pe pagina ta Web cu ajutorul tag-ului META. Cum arata un tag META? Tag-urile META apar in sectiunea <HEAD></HEAD> a unei pagini HTML, si au urmatorul format:

<META NAME="nume" CONTENT="continut">

 

sau

 

<META HTTP-EQUIV="nume" CONTENT="continut">

 

Forma pe care o folosesti depinde de tipul tag-ului META pe care l-ai ales. HTTP-EQUIVeste creat pentru tag-urile META echivalente headerului HTTP (ex. "refresh" si "pragma"), in timp ce NAME se refera la informatii ca autor ("author") si descriere ("description"). Deci, daca informatia meta trebuie interpretata de un server web sau proxy, foloseste HTTP-EQUIV, iar daca ea este destinata unui motor de cautare, foloseste NAME. Vom lua ca exemplu o pagina HTML oarecare  si iti vom arata cum poti utiliza descrierile si cuvintele-cheie META pentru ca site-ul tau sa fie indexat cat mai bine de un motor de cautare.

 

<head>
<title>Tag-urile META</title>
<meta name="description" 
      content="Acest topic contine un tutorial în limba română, 
               dedicat pentru forum B-Zone.">
<meta name="keywords" content="tutoriale,cursuri,articole,romana,e-lean">
</head>

 

Poti observa ca in exemplul de mai sus am folosit doua tag-uri META in sectiunea <head></head> a paginii web. Tag-ul description este de obicei utilizat de motoarele de cautare pentru a afisa un sumar al paginii odata cu rezultatele cautarii. Cuvintele-cheie (keywords) sunt folosite pentru a indexa pagina, astfel incat daca un utilizator va cauta cuvantul "tutoriale", pagina se va afla printre rezultate. Iata si alte tag-uri META pe care le poti adauga pentru a-ti imbunatati site-ul: 

1. Author 

META NAME="author" CONTENT="numele autorului" 

Acest tip de tag META comunica browserelor si motoarelor de cautare cine este autorul paginii: 

<meta name="author" content="AleCs">

 

2. Refresh 

META HTTP-EQUIV="refresh" CONTENT="delay;url=new url" 

Acest tag este util daca pagina ta trebuie mutata intr-un alt director sau pe un alt server, sau daca din anumite motive ea trebuie redenumita. Poti folosi acest tag pentru a redirectiona browserul spre noua pagina. delay este numarul de secunde dupa care se va incarca noua pagina, iar  url  reprezinta adresa paginii  spre care vei redirectiona utilizatorul (poate fi aceeasi pagina, care va fi incarcata continuu). Daca delay=0 , browserul va sari imediat la pagina noua. Exemple:

<meta http-equiv="refresh" content="0;url=pag_noua.html">

 

3. Robots 

META HTTP-EQUIV="robots" CONTENT="noindex / nofollow" 

Acesta este un tag META pentru motoarele de cautare (care sunt cunoscute si ca „robots”). Puteti folosi acest tag pentru a transmite motoarelor de cautare daca sa indexeze sau nu pagina, sau daca sa urmareasca linkuri de pe pagina ta pentru a cauta alte pagini pe care sa le indexeze. In mod normal, motoarele de cautare vor indexa pagina ta daca o vor gasi si vor folosi linkurile incluse in ea pentru a cauta alte site-uri. Exemplul urmator transmite motoarelor de cautare sa nu adauge pagina ta in index (desi linkurile pot fi urmarite):

<meta http-equiv="robots" content="noindex">

(De asemenea, poti adauga un fisier denumit ROBOTS.TXT in directorul radacina al site-ului tau pentru a transmite motoarelor de cautare ce pagini sa indexeze si ce pagini sa ignore.)

4. Pragma 

META HTTP-EQUIV="pragma" CONTENT="nocache" 

Acest tag „spune” browserelor ca Netscape Navigator si Microsoft Internet Explorer sa nu pastreze o copie a paginii tale in cache-ul de pe hard disk-ul vizitatorilor. Memoria cache este in mod normal folosita pentru a stoca pagini pe care le-ai vizitat recent, astfel incat browserul nu trebuie sa le descarce de fiecare data de pe server. Totusi, daca pagina ta este modificata zilnic si vrei ca utilizatorii sa vada intotdeauna versiunea cea mai noua, foloseste acest tag.

<meta http-equiv="pragma" content="nocache">

 

5. Expires 

META HTTP-EQUIV="expires" CONTENT="data" 

Acest tag este similar cu tag-ul pragma descris mai sus, cu exceptia ca acest tag ii spune browserului cand sa considere pagina expirata (cu alte cuvinte, cand sa descarce o copie noua de pe server). De exemplu, daca vrei sa innoiesti pagina o data pe luna, poti preciza ca pagina sa expire la o luna de la data crearii pe server:

<meta http-equiv="expires" content="Sun, 4 Oct 2069 15:00:00 GMT">
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.