Jump to content

[17 iunie] 1501 - moartea lui Ioan Albert


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Poland, King John I Albert - 1492 AD – History Hoard

 

Ioan a fost al treilea fiu al lui Cazimir al IV-lea Jagiellon, regele Poloniei, şi al Elisabetei a Austriei, fiica lui Albert al II-lea al Germaniei. Ca prinţ moştenitor, s-a distins prin strălucita victorie repurtată împotriva tătarilor la Kopersztyn (1487). În 1490, nobilimea maghiara l-a proclamat pe Ioan rege al Ungariei la dieta de la Rákos. El a fost însă învins de fratele său, regele Ladislau al II-lea al Boemiei şi al Ungariei. În 1492, Ioan i-a urmat tatălui său pe tronul Poloniei.


Pierderile de venituri cauzate de secesiunea Lituaniei a făcut ca Ioan să ajungă să depindă de sejmikurile poloneze (diete locale), în care şleahta (nobilii locali), îi puneau la dispoziţie venituri în funcţie de felul în care regele le apăra interesele.

 

Ioan râvnea să pozeze într-un apărător al creştinătăţii împotriva turcilor otomani, iar circumstanţele i-au fost favorabile. A găsit în fratele său, Ladislau, rege al Ungariei şi Boemiei, un aliat cu influenţă dominantă în Europa Centrală, contrapondere pentru maşinaţiunile lui Maximilian I, care în 1492 încheiase o alianţă împotriva sa cu Ivan al III-lea al Moscovei. Ca suzeran al Moldovei, Ioan era într-o poziţie favorabilă pentru a-i ataca pe turci. La conferinţa de la Leutschau (1494), s-au pus la cale detalii ale expediţiei de către regii Poloniei şi Ungariei şi de către prinţul elector Ioan Cicero al Brandenburgului, cu cooperarea lui Ştefan cel Mare, voievodul Moldovei, care îi ceruse ajutorul lui Ioan.

 

În 1496, Ioan a strâns o armată de 80.000 de oameni în Polonia cu mari dificultăţi, dar cruciada sa a fost deviată de la scopul ei de invazia subită a Galiţiei de către voievodul moldovean, care se pare că ar fi fost convins că Ioan încearcă să-l pună pe fratele lui mai mic, Sigismund, pe tronul Moldovei. Astfel, polonii au pătruns în Moldova nu ca aliaţi, ci ca inamici şi, după ce au asediat fără succes Suceava, au fost obligaţi să se retragă dupa ce au fost învinşi în bătălia de la Codrii Cosminului. Una din cauzele acestui eşec răsunător pare a fi fost nesupunerea şleahtei, întrucât, la revenirea în ţară, Ioan a confiscat sute de moşii nobiliare. În pofida acestor acţiuni, el a păstrat o popularitate deosebită până la sfârşitul vieţii.


Cum noul mare maestru al Cavalerilor Teutoni, Friedrich Wettin von Sachsen, a refuzat să depună jurământ de credinţă coroanei Poloniei, Ioan l-a obligat cu forţa armată. El intenţiona să supună şi mai mult teutonii, dar a murit în 1501.


 

SURSĂ: Bună Ziua Iaşi.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.