Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[19 iunie] 1945 - naşterea lui Radovan Karadžici


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

File:Initial appearance Radovan Karadžić at his trial - 31 July 2008.jpg -  Wikimedia Commons

 

Radovan Karadžici (sârbă Радован Караџић, pron. Karagici) (n. 19 iunie 1945, Petnjica, Muntenegru, Iugoslavia) este un politician, poet și medic psihiatru sârb din Bosnia. A condus sârbii din Bosnia în perioada războiulului din Bosnia.

 

Karadžici s-a născut la Petnjica, lângă Šavnik, Muntenegru, RSF Iugoslavia. Tatăl său, Vuko, a fost cetnic. În 1960 Radovan Karadžić se mută la Sarajevo pentru a-și urma studiile de psihiatrie la Universitatea de Medicină din Sarajevo. Între 1974-1975 a urmat studii de medicină la Universitatea Columbia din New York. După întoarcerea în Iugoslavia a lucrat la spitalul Koševo din Sarajevo.

 

Scrie poezii, ceea ce îl aduce în contact cu scriitorul Dobrica Ćosici, care-l va încuraja să intre în politică. Este unul din întemeietorii în 1989 a Partidului Democratic Sârb (Srpska Demokratska Stranka) din Bosnia şi Herţegovina, al cărui scop declarat a fost protejarea comunității sârbești și a intereselor ei prin menținerea Bosniei în sfera de influență a Serbiei, sau prin secesiune.

 

În octombrie 1991 se înființează Adunarea Parlamentară a sârbilor bosnieni, condusă de Radovan Karadžici, pentru organizarea unor provincii autonome sârbe. În 9 ianuarie 1992 această adunare proclamă Republika Srpska a sârbilor din Bosnia și Herţegovina (sârbă Република српског народа Босне и Херцеговина / Republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine), ca parte a RSFI. În 29 februarie și 1 martie are loc un referendum privind independența Bosniei și Herţegovinei, referendum la care 64% din populație (musulmanii bosniaci și croații) votează pentru în proporție de 98%, însă sârbii bosniaci se opun. În 6 aprilie 1992 ONU recunoaște Bosnia drept stat independent, iar Karadžici devine primul președinte al administrației sârbe de la Pale. El își asumă puterea de jure, inclusiv comanda armatei.

 

Arestarea lui Karadžici a stârnit protestele naționaliștilor sârbi, care au recurs la amenințări la adresa președintelui Boris Tadici. Karadžici este considerat de unii sârbi drept un erou de război. Ei spun că el nu este mai vinovat decât orice alt lider politic din timp de război. În plus, majoritatea sârbilor consideră tribunalul de la Haga ca fiind pornit împotriva națiunii lor și având o agendă în a le atribui acestora întreaga vină pentru conflictul din Bosnia. Ca urmare, se opun transferării lui Karadžici la Haga. Pentru a evita presa și protestele plănuite de susținătorii naționaliști se intenționează ca transferarea lui la Haga să se facă în secret.

 

 

SURSĂ: Wikipedia.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.