Jump to content

[20 iunie] 1969 - Georges Pompidou devine preşedintele Franţei


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

http://mediad.publicbroadcasting.net/p/shared/npr/styles/x_large/nprshared/201708/515768484.jpg

 

 

 

 

Întoarcem o nouă filă de istorie şi ajungem la data în care Georges Pompidou a devenit preşedinte al Franţei. Se întâmpla pe 20 iunie 1969. Pompidou este considerat unul dintre cei mai importanţi oameni de stat francezi care, înainte să fie preşedinte, a fost premierul Franţei, timp de şase ani, cea mai lungă perioadă în care cineva a ocupat această funcţie. Aflaţi mai multe despre preşedintele al cărui nume se regăseşte azi pe unul dintre cele mai mari centre de artă din Europa, din rubrica Pagina de istorie.

 

Pe numele său întreg Georges-Jean-Raymond Pompidou, înainte să devină politician şi să deţină cele mai înalnte demnităţi în statul francez, a fost profesor, dar şi director de bancă. A luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, iar pentru meritele sale a fost decorat cu Crucea de Război. La sfârșitul anului 1944 a fost prezentat lui Charles de Gaulle, care era atunci era șef al guvernului francez provizoriu. În acea vreme, Pompidou era complet străin de lumea politicii, dar în curând s-a dovedit a fi un fervent susţinător al politicilor lui de Gaulle.

 

În 1955 a început să lucreze la Banca Rothschild din Paris, iar patru ani mai târziu a devenit directorul acestei bănci.

 

De Gaulle a păstrat legătura cu Pompidou și, la întoarcerea sa la putere în timpul crizei algeriene, l-a luat pe Pompidou în echipa sa. Pompidou a jucat un rol important în elaborarea Constituției celei de-a cincea republicii franceze. În 1961, Pompidou a fost trimis pentru a purta negocieri secrete cu Frontul de Libertate Naţională din Algeria, o misiune care în cele din urmă a condus la încetarea focului între trupele franceze și gherilele algeriene. După rezolvarea crizei algeriene, în aprilie 1962, de Gaulle l-a numit premier pe Pompidou, atunci necunoscut publicului. Aşa a început o strălucită carieră de om de stat. Până în iulie 1968, Pompidou fusese premier timp de șase ani și trei luni, un fenomen care nu se mai produsese în politica franceză de patru generații.

 

Pompidou și-a anunțat candidatura la președinție în ianuarie 1969, iar în 20 iunie a aceluiaşi an a devenit preşedintele Franţei. Însă a ocupat această funcţie doar cinci ani. Pompidou s-a stins din viaţă în 2 aprilie 1974, în timpul exercitării mandatului de preşedinte.

 

El a inițiat un plan de industrializare, dar și proiectul Arianespace, precum și proiectul TGV, adică trenurile de mare viteză care circulă acum în Franţa, și a continuat programul nuclear civil francez. De asemenea, în timpul preşedinţiei sale a fost ridicat turnul Montparnasse, iar la cererea s-a a început construcţia Centrului Naţional de Artă şi Cultură care, după moartea preşedintelui, a primit numele George Pompidou. Este vorba despre clădirea cu aspect industrial, de lângă casa lui Brâncuşi.

 

 

SURSĂ: RFI.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.