Jump to content

[21 iunie] 1905 - naşterea lui Jean-Paul Sartre


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

15 aprilie] 1980 - moartea lui Jean-Paul Sartre - Today's Events - B-Zone  Community

 

Astăzi de împlinesc 113 ani de la naşterea filosofului şi scriitorului Jean Paul Sartre. În 1964 a primit Premiul Nobel pentru Literatură, însă a refuzat acest premiu. Reprezentant al existențialismului, Sartre a influențat profund generația care i-a urmat, în special tineretul din perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial. Mai multe despre filosoful francez Jean Paul Sartre aflaţi din rubrica Pagina de istorie.

 

Mic de înălţime, cu un strabism puternic, încât abia puteai deduce în ce direcţie de uită, Jean-Paul Sartre spunea despre sine că este un urât. Însă un urât inteligent şi sensibil, ar spune unii, despre cel mai important reprezentant al existenţialismului.

 

Jean Paul Sartre s-a născut la Paris în 1905, a studiat la École Normale Supérieure și a devenit profesor de filosofie la Le Havre în 1931. Cu ajutorul unei burse de la Institut Français a studiat la Berlin filosofia lui Husserl și Heidegger.

 

Prima sa operă literară, La Nausée (Greața) apare în 1938. Ea cuprindea deja în germene ideile sale filosofice de mai târziu. În anii ocupaţiei germane, reușește să monteze, pe ascuns, piesa de teatru Les Mouches (Muștele), cu o tematică antiautoritară.

 

În 1945, Sartre inițiază apariția revistei literare și politice Les Temps Modernes, iar în 1946 ține la Sorbona celebra conferință intitulată „Existențialismul este un umanism”, în care expune filozofia și morala existențialistă. În acei ani, Sartre înclina tot mai mult către o ideologie de stânga sau de inspirație marxistă și manifestă o simpatie față de comunism ca societate alternativă. Însă Sartre se distanţează total de comunism de abia după interevenţia sovietică din Cehoslovacia din 1968.

 

În 1964 refuză Premiul Nobel pentru literatură, pe motiv că „niciun om nu merită să fie consacrat din timpul vieții”, gest care provoacă scandal. Acceptă în schimb președinția Tribunalului Internațional, curte simbolică inițiată de filozoful și militantul englez Bertrand Russel pentru condamnarea războiului din Vietnam.

 

În toamna lui 1973 devine fondatorul și conducătorul cotidianului de stânga Libération. Jean-Paul Sartre moare în 15 aprilie 1980 la vârsta de 74 de ani, în urma unei embolii pulmonare. Zeci de mii de oameni au venit din toată lumea pentru a-i aduce ultimul omagiu. A rămas faimoasă remarca unui tânăr către tatăl său, după înmormântare: „Am fost la manifestația împotriva morții lui Sartre”.

 

 

SURSĂ: RFI.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.