Jump to content

Comunicarea si subordonarea cainilor


MaryMihai10RPG2
 Share

Recommended Posts

-Cum comunica un caine?-

 

Trebuie sa intelegem de la inceput faptul ca oamenii si cainii comunica in mod diferit.

Un caine este capabil sa citeasca emotiile si starea de spirit prin miros si limbaj corporal.
Daca esti stresat sau incordat, daca esti speriat sau agitat, daca esti calm si relaxat, cainele tau va intelege imediat prin ce treci pentru ca in acele momente emani mirosuri diferite si corpul tau abordeaza o postura ce tradeaza starea de spirit. Putem spune ca un caine iti poate citi „energia” emanata. Iar tu ar trebui sa inveti sa citesti limbajul lui corporal asa cum o vom arata mai jos.

Cainele comunica preponderent prin limbaj corporal, prin mirosuri (catea in calduri sau masculul ce urineaza pentru a marca teritoriul), prin sunete (scancete,latrat, marait).

 

-Cum preiau rolul de lider?-

 

Pentru a putea prelua rolul de lider trebuie sa emani o „energie” de lider. Asta presupune o stare de calm si fermitate. Capabil sa controlezi orice stiuatie in orice moment. In limbajul profesional termenul este „calm assertive”. Doar atunci vei putea arata cainelui ca esti „alfa” in haita.
Orice specie care are organizarea sociala bazata pe haita va accepta acest individ ca lider/mascul alfa/sef de haita. Si acest individ se va folosi de aceasta energie pentru a conduce, pentru a domina, pentru a subordona.
De retinut ca agresiunea nu face parte din acest comportament. Animalele nu ataca neprovocate si chiar daca o fac atunci sunt excluse din haita sau chiar omorate. A fi exclus din haita inseamna ca nu vor supravietui foarte mult pe cont propriu iar in esenta acest fapt reprezinta o exterminare genetica a trasaturilor agresive.
Un caine nu se va subordona cuiva care este agresiv sau fricos, cuiva care nu este stabil emotional si care nu inspira incredere.
Pentru a deveni stapanul cainelui tau trebuie sa iti insusesti acest concept de „calm assertive”. In caz contrar tu vei crede ca ai un caine (animal de companie), cand in realitate cainele tau va avea un om.

 

abdomen.jpg

 

-Cum pot citi limbajul coroporal al cainelui meu?-

 

La fel cum cainele iti poate citi limbajul corporal ar trebui sa ca si tu sa inveti sa il citesti pe al lui.
Un caine care pleaca urechile in fata ta iti arata ca iti este subordonat. Daca se rostogoleste pe spate si „iti ofera abdomenul” el iti spune ca tu detii controlul. Abdomenul este partea cea mai sensibila a corpului , organele interne din acea zona nu sunt aparate de cutia toracica, un atac in acea zona ii poate curma viata foarte repede. Cainele iti spune ca are incredere in tine si ca este submisiv.
Deasemenea, pozitia urechilor si a cozii te pot face sa intelegi dintr-o privire starea de spirit a cainelui tau.

 

limbaj2.png

 

SURSA

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.