Jump to content

[27 iunie] 1977 - independenţa Djiboutiului


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru djibouti

 

 

 

 

Djibouti, cu denumirea oficială Republica Djibouti (Republique de Djibouti/Jumhuriyat Jibuti), sărbătoreşte, la 27 iunie, Ziua naţională (aniversarea independenţei, obţinută în 1977), conform site-ului Ministerului Afacerilor Externe.

 

Situată în estul continentului african, în zona numită Cornul Africii, ţara ocupă o suprafaţă de aproximativ 23.000 kmp, potrivit volumului "Enciclopedia statelor lumii" (2016) şi www.presidence.dj. Se învecinează cu Eritreea, în partea de nord, cu Etiopia, la vest şi sud, cu Somalia, spre sud-est, iar la est, este mărginită de Golful Tadjoura, care se deschide în Golful Aden. Tot la est, se află Strâmtoarea Bab el-Mandeb, ce desparte Marea Roşie de Golful Aden.

 

Capitala, Djibouti, este localizată în partea de sud-est a statului, pe malul Golfului Tadjoura. Alte oraşe importante sunt Dikhil, Ali Sabieh, Tadjoura şi Obock.

 

Peisajul este variat, incluzând munţi, câmpii joase, platouri. Astfel, cea mai mare parte a teritoriului este ocupată de platouri vulcanice joase, cu altitudinea medie de 400-500 m, dominate de munţi izolaţi, ce depăşesc 1.500 m în centru şi 2.000 m în sud, la graniţa cu Etiopia. În zona central-nordică se găseşte unul dintre puţinele locuri de pe Pământ unde poate fi urmărită la zi deriva continentelor, o depresiune tectonică paralelă cu Marea Roşie, ce coboară sub nivelul Oceanului Planetar. O câmpie discontinuă, îngustă, însoţeşte ţărmul cu recife coraligene ale Golfului Tadjoura.

 

Cel mai înalt punct din Djibouti, Moussa Ali, se ridică la 2.028 m. Lacul Assal, cu apă sărată, aflat la 155 m sub nivelul mării, este cel mai jos loc din ţară şi totodată cel mai jos din Africa şi al doilea cel mai jos punct din lume, după Marea Moartă, conform www.cia.gov şi http://geology.com/.

 

Clima este tropical-aridă, caracterizată prin temperaturi ridicate, cu o medie de 25 grade C în ianuarie şi de 36 grade Celsius în iulie (vara, temperatura depăşeşte 46 grade C în Capitală şi 55 grade C în depresiunea centrală).

 

Cursurile permanente de apă lipsesc. În general, peisajul este cel al unui deşert pietros, presărat cu arbuşti ţepoşi şi ierburi. Fauna, relativ săracă, include antilope, struţi, reptile, păsări.

 

În Evul Mediu, teritoriul statului Djibouti este populat de triburi issa (de origine somaleză) şi afar (din etnia etiopiană dankali), conform "Enciclopediei statelor lumii" (2016). Stăpânit din secolul al VII-lea de arabi, apoi de turci, Djibouti face parte, în veacul al XIX-lea, din Sultanatul Masqat şi Zanzibar. Între 1862 şi 1885, Franţa îşi impune protectoratul asupra căpeteniilor afar şi issa, întreg teritoriul fiind transformat, în 1896, în colonie, sub numele de Coasta Franceză a Somalilor (denumire păstrată până în 1967). În 1946, primeşte statutul de "teritoriu de peste mări" al Franţei, statut confirmat prin legile constituţionale din 1958, din 1967 - când îşi schimbă numele în Teritoriul Francez al Populaţiilor Afar şi Issa, şi din 1972. La 27 iunie 1977, şi-a proclamat independenţa sub denumirea actuală, Republica Djibouti.

 

Peisajele deşertice, lacurile (Assal, Abbe - aflat în plin deşert inospitalier şi bogat în avifaună, aici găsindu-se o surprinzătoare populaţie de flamingo roz, dar şi ibişi, pelicani), vulcanii (în noiembrie 1978, erupţia vulcanului Ardoukoba, însoţită de o intensă activitatea seismică şi de scurgeri spectaculoase de lavă, a atras atenţia vulcanologilor din întreaga lume) sunt atuuri turistice ale micului stat. Cu toate acestea, plajele rămân în topul preferinţelor turiştilor. Khor Ambado este una dintre cele mai populare plaje, cunoscută pentru nisipurile sale albe; aici, cei pasionaţi de sporturi acvatice pot face scufundări şi snorkeling sau pot pescui la mare adâncime, conform djibouti.africatravelsguide.com. Plaja Dorale, unde turişti pot găsi atât dune de nisip, cât şi roci vulcanice, plaja Arta sau plaja Ghoubet El Kharab, situată într-o zonă vulcanică, renumită pentru apa curată şi pentru peştii coloraţi, sunt alte plaje ce merită văzute.

 

În oraşul Djibouti, capitala statului, de pe malul Golfului Tadjoura, aşezare întemeiată de francezi în ultima jumătate a secolului al XIX-lea şi care a păstrat o parte din atmosfera colonială (alături de construcţii orientale se găsesc clădiri ridicate de francezi), se pot vizita: Palatul Prezidenţial, Moscheea Hamoudi, Piaţa Centrală, Acvariul Tropical, dar şi câteva parcuri publice, dintre care cel mai renumit este Parcul Lagarde. În apropierea Capitalei, se află frumoasele insule Maskali şi Moucha.

 

Tot pe ţărmul mării, pe malul golfului Tadjoura, este aşezat şi oraşul cu acelaşi nume, înconjurat de munţi şi având plaje cu nisip fin.

 

De interes este şi orăşelul Ali Sabieh, din partea sudică a ţării, în apropierea căruia se practică windsurfing, în fascinantele întinderi deşertice Grand Bara şi Petit Bara.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.