Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[29 iunie] 1976 - independenţa Seychellesului


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imagini pentru seychelles flag

 

 

 

 

 

Republica Seychelles, stat format din 158 de insule, dispuse într-un arhipelag, în Oceanul Indian, sărbătoreşte, la 29 iunie, Ziua naţională, marcând, astfel, data la care ţara şi-a declarat independenţa faţă de Marea Britanie, în 1976. 

 

Situate la 1.600 km est de Africa, în nordul insulei Madagascar, insulele Seychelles se învecinează cu Zanzibar, la vest, cu Mauritius şi Réunion, la sud, cu Comore şi Mayotte, în sud-vest, şi cu Maldive la nord-est. 

 

Ţara are 459 kmp şi o populaţie estimată la 96.000 locuitori, cea mai mică populaţie dintre toate statele Africii, potrivit www.mae.ro. 

 

Primii locuitori ai insulelor Seychelles au fost negustori din Maldive şi arabi, se arată pe site-ul www.mae.ro. În anul 1502, ajunge aici exploratorul portughez Vasco da Gama, în cadrul unei expediţii, iar în 1609, arhipelagul a fost explorat de o expediţie britanică. Nefiind, încă, locuite, insulele au fost anexate, în 1756, Franţei, primind numele după cel al contelui Moreau de Séchelles, potrivit volumului ''Enciclopediei Statelor Lumii'' (2016), iar pe plantaţii au fost aduşi sclavi negri din Africa. Au fost ocupate, în 1810, şi anexate, între 1814-1903, de Marea Britanie, fiind unite administrativ cu Mauritius. În 1903, insulele devin colonie separată a coroanei britanice, obţinându-şi autonomia internă în 1975. La 29 iunie 1976, insulele şi-au proclamat independenţa în cadrul Commonwealth.

 

Bucurându-se de plaje exotice şi de lagune paradisiace, de recifuri de corali şi de o vegetaţie luxuriantă, Seychelles oferă toate ingredientele unei vacanţe de neuitat. Arhipelagul este alcătuit din insule granitice şi insule coraligene, dezvoltate pe un lanţ muntos submarin, potrivit ''Enciclopediei Statelor Lumii'' (2016). 

 

Insulele care formează arhipelagul sunt de două tipuri. Cele situate la interior sunt preponderent granitice şi se grupează în jurul insulelor mai mari, Mahé, Praslin şi La Digue. Mahé, cea mai mare insulă din întregul arhipelag, adăposteşte circa 90% din întreaga populaţie a ţării, îndeosebi în jurul capitalei Victoria, notează site-ul http://www.seychelles.org. Având un relief mai înalt, aici se află şi cel mai înalt punct al ţării, respectiv Morne Seychellois, cu o altitudine de 905 metri. 

 

Victoria, capitala Republicii Seychelles, este situată pe coasta de nord-est a insulei Mahé. Oraşul a fost fondat în 1786, de primii colonişti francezi, devenind, astăzi, centrul cultural şi economic al ţării, dar şi poarta internaţională către Seychelles. Pe lângă frumuseţile naturale pe care le oferă, în Victoria există şi numeroase atracţii turistice, cum ar fi grădina botanică, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul Naţional, Catedrala romano-catolică, Catedrala anglicană şi o replică, în miniatură a celebrului ceas londonez, Big Ben.

 

Din cealaltă categorie fac parte insulele coraligene, situate la exterior, printre care se numără Amirante, Farquhar, Fregate şi Aldabra. Acestea sunt mai joase, depăşind doar cu puţin nivelul mării şi caracterizându-se prin recifuri înalte de corali, în diferite stadii de dezvoltare. 

 

Clima este tropical-oceanică, având o temperatură medie de 27 grade Celsius. Sunt variaţii mici de temperatură pe parcursul anului, rareori ajungându-se la extreme mai mici de 24 de grade Celsius sau mai mari de 32 de grade Celsius, notează site-ul www.seychelles.org. La fel ca şi în alte zone tropicale, şi aici plouă, dar în reprize scurte, de doar câteva ore, şi localizat, doar pe o insulă sau doar pe o parte din insulă. Cele mai secetoase luni sunt între mai şi septembrie, iar cele mai ploioase sunt lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie, dar chiar şi atunci, între reprizele de ploaie, este foarte însorit.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.