Jump to content

[1 iulie] 2013 - aderarea Croaţiei la UE


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

European Union Croatia Locator.svg

 

 

 

 

Croația aderă la UE. Uniunea are acum de 28 de țări membre şi 24 de limbi oficiale.

 

Neven Mimica, cetăţean croat, preia postul de membru al Comisiei Europene, fiind responsabil cu politica de protecție a consumatorilor.

 

Croația este o republică parlamentară în care șeful de guvern (primul ministru) și șeful de stat (președintele) reprezintă statul și puterea executivă pe plan intern și extern. Structura de guvernământ se bazează pe separarea puterilor legislativă, executivă și judecătorească. Parlamentul deține puterea legislativă și supraveghează activitatea executivului. Membrii săi sunt aleși pentru un mandat de 4 ani.

 

În 2016, cele mai importante sectoare ale economiei Croației erau: comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile și serviciile de cazare și alimentație publică (22,5 %); industria (21,2 %) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (14,9 %).

 

66 % din exporturile Croației se efectuează în UE (Italia 14 %, Slovenia 12 % și Germania 12 %). În afara UE, 9 % din exporturi se realizează către Bosnia și Herțegovina și 4 % către Serbia.

 

Importurile Croației provin în proporție de 77 % din celelalte state membre ale UE (Germania 16 %, Italia 12 % și Slovenia 11 %). Printre importurile din afara UE, se remarcă cele din Bosnia și Herțegovina (3 %) și China (tot 3 %).

 

 

SURSĂ: Uniunea Europeană.

Edited by BIS aka OldNab
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.